Brit tudósok szerint ő a világ legjóképűbb férfija

Szinte tökéletes a brit kutatás szerint Robert Pattinson arca, akit a világ legjobb férfijának, pontosabban legjóképűbb férfijának mondtak ki.

92,15%-os pontosság

Brit kutatók végeztek kutatást arról, ki a világ legjobb férfija, pontosabb a legjóképűbb. Az ókori görögök szépségről alkotott kritériumait vették figyelembe a vizsgálatokkor, a szemeket, a szemöldököt, az orrot, az ajkat, az állat és az állkapcsot elemezték. Mindezt egy számítógépes technológiával oldották meg. Az ún. Phi aranymetszés szabályát vették figyelembe, amely állítólag a fizikai tökéletességet méri.

A vezető kutató, aki a Harley Street arckozmetikai sebésze is, Dr. Julian Da Silva elmondta, a 33 éves színész, Robert Pattinson – vagy mondhatnánk, az új Batman – a győztes 92.15%-os tökéletességgel.

Robert Pattinson Vilag Legjobb Ferfija Legjokepubb
Robert Pattinson / Fotó: Dr. Julian Da Silva

“Minden szempontból első helyen végzett, mert nagyon klasszikus vonásai vannak, az álla is kimondottan férfias. Csak azért kapott pár mínuszpontot, mert az ajkai kicsit véknyak és laposak” – mondta Da Silva, amit a Daily Mail szemlézett.

Hozzátette, “a vadonatúj számítógépes feltérképezési technikák lehetővé teszik számunkra, hogy megfejtsünk néhány titkot, hogy mi az, amitől valaki fizikailag szép, és ez a technológia hasznos a betegek műtétjének megtervezésekor.”

Robert Pattinson mellett 7 színész került a legjobb tízbe

A második helyezett Henry Cavill, míg a harmadik Bradley Cooper lett. Brad Pitt a negyedik, míg George Clooney az ötödik helyen végzett, Hugh Jackman hatodik, David Beckham a hetedik pozíciót szerezte meg. A top tízbe Idris Elba, Kanye West és Ryan Gosling fért még be.

A második helyezett Henry Cavill, míg a harmadik Bradley Cooper lett. Brad Pitt a negyedik, míg George Clooney az ötödik helyen végzett, Hugh Jackman hatodik, David Beckham a hetedik pozíciót szerezte meg. A top tízbe Idris Elba, Kanye West és Ryan Gosling fért még be.

Mi a Phi aranyaránya, és hogyan számítják ki?

A szépség ún. aranyaránya (más néven aranymetszés), a Phi az európai reneszánszból származik. A művészek és építészek az aranyarány néven ismert egyenletet használták segítségül remekműveik elkészítésekor. Az arány bármire alkalmazható, és Leonardo Da Vinci is ezt használta a tökéletes férfitestre a Vitruvius című híres tanulmányában.

A tudósok azóta adaptálták a matematikai képletet, hogy megmagyarázzák, mitől lesz szép az ember.
Megmérik valakinek az arcának hosszát és szélességét, majd az eredményeket felosztják. Az premissza az, hogy minél közelebb vannak egy arc vagy test arányai az 1,618-hoz (Phi), annál szebbek lesznek. Ezután méréseket folytatnak a homlok hajvonalától a szemek közötti foltig, a szemek és az orr alja közötti folttól, valamint az orr aljától az állig.

Kapcsolódó cikk

Egy embert akkor tekintenek szebbnek, ha a számok egyenlőek. Ezután figyelni kell az arc szimmetriájára és arányára. Ahhoz, hogy az aranymetszés szerint „szépnek” minősüljön valaki, a fül hosszának meg kell egyeznie az orr hosszával, a szem szélessége pedig egyenlő a szemek közötti távolsággal.

Paul Rudd People Vilag Legszexibb Ferfija
Paul Rudd / Fotó: Evan Agostini / AP

Ugyan nem tudományosnak mondható kutatás árán, de a People magazin idén is odaítélte a The Sexiest Man Alive (A legszexibb élő férfi) díját. Tavaly Michael B. Jordan kosárlabdázóé lett a megtiszteltetés és a magazin címlapfotója. 

Bár már napok óta arról szóltak a hírek, hogy idén Chris Evans színész (Marvel-filmek Amerika kapitánya) borítékolhatja a győzelmet, végül – nagy meglepetésre – mégsem neki, hanem Paul Ruddnak színésznek (Marvel-filmek Hangyája, 2021-es Szellemirtók) ítélték oda a díjat.

Kapcsolódó cikk

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk