A járásáról már messziről felismerhető bárki. De vajon mit árul el rólunk az, ahogyan az utcán közlekedünk?

A nézését meg a járását

Egy 2017-es tanulmány meghatározta, hogyan szoktak menni az utcán a Big 5 modell főbb személyiségtípusai és egyéb személyiségtesztekben leírt kategóriák a gyaloglás sebessége és a járás milyensége alapján. A kutatás szerzője arra jutott, hogy a személyiségtípusunk nagyon is meghatározza, hogyan szoktunk sétálni.

A Bright Side illusztrációival alább be is mutatjuk a főbb járástípusokat és a rájuk jellemző személyiségjegyeket.

A vezető

Jaras Szemelyiseg 1

Gyors tempóban, határozott lépésekkel halad. Fejét felszegve, magabiztosan, gondolataiba merülve lépked, ezért figyelmetlenségből könnyen össze is ütközhet másokkal. Céltudatos, jó problémamegoldó, de sokan barátságtalannak tartják.

A magába forduló

Jaras Szemelyiseg 2

Gönyedten, apró lépésekkel jár. Introvertált és kerüli a szemkontaktust. 

A politikus

Jaras Szemelyiseg 3

Büszke tartással, jó tempóban halad. Mások elismerésére vágyik, szereti a kihívásokat és az újdonságokat, de könnyen elunja magát. Magabiztos szónok és élvezi, ha emberekkel kerül kapcsolatba.

Az aggódó

Jaras Szemelyiseg 4

Lassan és megfontoltan jár. Rövideket lép, akár még húzhatja is a lábát. Nyugtalan tekintetét a földre szegezi. Külső szemlélőnek bátortalannak, kiszolgáltatottnak, gondolataiba merülőnek tűnhet.

A laza

Jaras Szemelyiseg 5

A laza közepesen lassan halad, testtartása arról árulkodik, hogy teljesen relaxált állapotba került. Csak apró mozdulatokat tesz, miközben gyakran belső párbeszédet folytat saját magával. Pedig sokszor sokkal jobban érdekli őt mások, mint a saját maga dolgai. Nyugodt és jók a megérzései, de hajlamos a semmittevésre, és könnyen manipulálható.

A nagyzoló

Jaras Szemelyiseg 6

Tudatosan úgy jár, mint aki nagyon magabiztos. Karjaival és csípőjével széles mozdulatokat tesz járás közben, és élvezi, ha minden szem rá szegeződik. Fejét felveti, a vállait hátra húzza, és csak magára koncentrál. Kívülről meglehetősen önteltnek és megbízhatatlannak tűnik, aki szereti irányítása alatt tartani a dolgokat.

A segítő

Jaras Szemelyiseg 7

Közepes sebességgel, magabiztos léptekkel jár. Jó csapatjátékos, aki meghallgatja a többieket. Megfontoltan szól, fontosnak tartja az egységet és az emberi kapcsolatokat. Segítőkész, hűséges, akinek már az is feldobja a napját, ha felhívják a szerettei. Járás közben a Politikushoz hasonlóan keresi a szemkontaktust az emberekkel.

A karbatett kezű

Jaras Szemelyiseg 8

Az összefont karok azt jelzik, hogy az illető szeretne egyedül maradni. Ha valaki járás közben is keresztbe teszi a karját, az kiszolgáltatottságról árulkodik. A kommunikációs szakemberek szerint különösen este veszélyes így közlekedni, mert azt sugallja, hogy az illető könnyű célpont. Érdemes inkább magabiztos testtartást felvenni.

A multitaskingoló

Jaras Szemelyiseg 10

A multitaskingoló sétája közben egyszerre több dologgal is képes foglalkozni: telefonál, útbaigazít embereket miközben átkel az úttesten. Nem csak kiváló problémamegoldó, de bátor is.

Ha szeretnél még további személyiségtesztekről olvasni, keresd Életmód rovatunkat, vagy kattints erre a cikkünkre, amelyben az Adobe kreativitást mérő tesztjéről írtunk.  

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet