A gyártónak, a Hanson Robotics-nak számos ötlete van, hol lehetne Sophiát és testvéreit alkalmazni.

A celebség után polgári állást vállalhat Sophia

A Hanson Robotics többezer, az emberhez megtévesztésig hasonló robotot kíván eladni 2021-ben, amelyek – vagy akik? – az egészségügyi és szociális dolgozók munkájában segítenének, írja a Dazed.

Sophia Robot Tomeggyartas
Sophia, A Robot / Fotó: Itu Pictures

Amióta 2017-ben a robotok között elsőként állampolgárságot kapott Szaúd-Arábiában, Sophia, a Robot lett a leghíresebb humanoid a világon. Azóta a mesterséges intelligencia alapú android rengeteg rajongót (és gyűlölködőt) szerzett a közösségi médiában, a SophiaWorld című rövidfilmben szerepelt a Westworld sztárja, Evan Rachel Wood oldalán, és az első sorból nézhette végig a New York-i divathetet.

A hongkongi székhelyű Hanson Robotics úgy tűnik, négy modelljével ráállna a sorozatgyártásra, mivel a koronavírus-járvány új horizontokat nyithat meg a robotika előtt is. A jövőben pedig egyre több területen szoríthatják ki a mesterséges intelligencia által irányított robotok a humán erőforrást.

A Covid-19 járvány miatt az egész világon egyre több területet lehet automatizálni az emberek biztonsága érdekében. A Grace nevű modellünket, amelyet kifejezetten az egészségügy számára fejlesztettünk ki, idén fogjuk bemutatni

– mondta David Hanson, a cég vezérigazgatója.

Sophia nővér 

Hanson további kiugrási lehetőséget lát a robotok számára a kiskereskedelem és a légiközlekedés területén, de a járvány alatt az elszigeteltségből fakadó emberi kapcsolatok és az érintkezés hiányát is enyhíthetnék termékeikkel. Kérdés, számolt-e az „uncanny valley” jelenséggel, amelyet a női robotok váltanak ki az emberekből.

Kapcsolódó cikk

Sophia és a többi Hanson-féle robotok különlegessége, hogy annyira hasonlítanak egy igazi emberre. Ez nagyon jól jöhet olyankor, amikor az emberek borzasztóan magányosak és fizikailag távol vannak egymástól” – tette hozzá Hanson.

A hozzám hasonló társasági robotok tudnak betegeket ápolni és időseket gondozni. Segíthetek a kommunikációban, a gyógykezelések végrehajtásában, és társaságot biztosítok még a legnehezebb helyzetekben is

– mondta maga Sophia. Arról nem tett említést, hogy szexuális szolgáltatásokat is nyújtana-e, mint washingtoni kollégája.  

Csak idén több ezer android értékesítésére számít a Hanson Robotics. „Kolléganőjét”, a korántsem ennyire emberi Violetet is azért fejlesztették, hogy a fertőtlenítésben segítsen az egészségügyi dolgozóknak. A kínai versenytársa, a CloudMinds terméke pedig egy robotvezérelt vuhani Covid-kórházban teljesített szolgálatot.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.