Intelligens, humanoid harci robotokat is bevethetnek a háborúkban 15 év múlva

Az Egyesült Államok által fejlesztett intelligenc harci robotok nem antropomorfok lennének, hanem inkább hasonlítanának járművekhez.

Az amerikai hadsereg 2035-re készül

Gyökeresen megváltoztathatja néhány éven belül a hadviselést az Egyesült Államok, mely “halálos és rendkívül hatékony” harci robotok kifejlesztésén dolgozik, írja a Daily Star. Az amerikai hadsereg a harcmezőt másodpercek alatt átvizsgáló és átlátó robotjai 2035-re készülhetnek el.

Intelligens Harci Robot Haboru
Kogoro Kurata japán tervező által, 2012-ben épített intelligenc robot, amelyet pilóta és okostelefon is képes irányítani / Fotó: Reuters

Charles Glar szerint a katonai robotok valós időben tájékoztatják a katonákat és parancsnokaikat a terep elrendezéséről és a lehetséges fenyegetésekről. A robotikai szakértő korábban az egyik harcászati ügynökség felkérésére segédkezett a kémrobotok fejlesztésében.

Glar szerint aki ilyen robotokkal indul háborúba, óriási előnyre tehet szert az ellenféllel szemben. A táj ismerete miatt nem kell feltételezésekre hagyatkozni, hanem pontos és hatékony döntéseket lehet hozni.

A civil áldozatok száma csökkenhet

Ezzel párhuzamosan pedig csökkenhet a katonák elvesztésének esélye, ahogy a civil áldozatok száma is alaposan mérséklődhet.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A módszerrel ráadásul nemcsak a szárazföldi csapatokat lehet segíteni a bevetés előtt, hanem a légi támogatás is hatékonyabb lehet a jövőben. A robotok a terep feltérképezése mellett kiszűrik az ellenséges katonákat, civileket, lövedékeket és robbanószereket, valamint egyéb elrejtett tárgyakat is.

A robotikai szakértő szerint azonban ezeket az intelligens gépeket ne úgy képzeljük el, mint egy kiborgot a Terminátorból. Sokkal inkább fognak ezek a berendezések hasonlítani valamiféle járműre.

Hozzátette: akadnak azonban olyan szereplők is a harcászati piacon, akiknek épp az ilyen, félelmet keltő, humanoid katonai gépek fejlesztése lenne a célja.

Az Egyesült Államokon kívül más országok is a robotikában látják a háborúk jövőjét. Nick Carter, az Egyesült Királyság katonai parancsnoka a közelmúltban arról beszélt, hogy az ország hadserege már az évtized végére 80 ezer katonából és 30 ezer robotból állhat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból