Egyelőre ugyan tesztfázisban tart a kísérlet, ám Spot, a Boston Dynamics robotkutyája a New York-i rendőrségnek segít.

A Boston Dynamics robotkutyája a rendőrségnek is segít

Robotkutyát vetett be kedden a New York-i rendőrség egy betörésnél – írja a Verge. A Boston Dynamics olyan feladatok ellátására fejlesztette a Spot nevű robotkutyát, amiket az emberek nem tudnak megcsinálni, túl monotonok, esetleg veszélyesek. Az Azla nemrég bemutatta Magyarországon is Spotot.

Spot-Robotkutya-Rendorkutya
Spot A Robotkutya, Aki A Rendőrségnek Is Nyújt Szolgálatot / Fotó: Amanda Kooser

A rendőrség szóvivője szerint a robotkutya csak tesztfázisban van, valószínűleg még próbálják kitalálni, hogy mire is használják a 74 ezer dolláros (20 millió forintos) robotot. A keddi bevetésen kamerákkal és lámpákkal szerelték fel.

Nem mindenki örül a Spot robotkutya létének

Nem ez volt az első alkalom, hogy a New York-i rendőrség munkába állította Spotot: október végén néhányan összevesztek egy parkolóhely miatt, és a veszekedés közben az egyik résztvevő lelőtt egy másikat. A fegyveres férfi egy pincébe menekült, és a rendőrség bevetette a robotkutyát, hogy az feltérje a helyzetet.

Nem mindenki örül a futurisztikus fejlesztésnek. A tavalyi BLM-tüntetések egyik fő követelése volt a rendőrségek átstrukturálása, aminek része a költségvetés csökkentése. A járvány alatt amerikaiak milliói vesztették el az állásukat, jövedelmüket, így van, aki nem örül, hogy míg a segélyekről lassan döntenek Washingtonban, a New York-i rendőrségnek futotta egy 74 ezer dolláros robotra.

Három éve a Boston Dynamics konkurense, a svájci ETH Zürich állt elő egy “robotkutyával”, ami a fejlesztők szerint sokkal barátságosabb jószág, mint a rivális fejlesztése.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet