Sudan, a 45 éves korában elpusztult rinocérosz az utolsó hím szélesszájú orrszarvúként él a köztudatban. Neki állít ma emléket a Google kezdőoldala.

Jeles dátum

2009. december 20-a – Sudan ezen a napon érkezett meg a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területre, ahol attól a pillanattól kezdve 24 órás fegyveres őrség védte őt és három fajtársát. Ekkor két nőstény és két hím orrszarvú került a rezervátumba, és a természetvédők ettől a kvartettől remélték a szélesszájú orrszarvúak kihalásához vezető út pálfordulását.

Sudan Utolso Szelesszaju Orrszarvu Him Google Ol Pejeta Rezervatum
/ Fotó: Sophie Diao

A rinocéroszok korát emberi életévekben kifejezve leélt esztendőik számát megduplázva kapjuk meg. Sudan 45 – azaz közel 90 – éves volt, amikor jobbhátsó lábát két súlyos fertőzés is megtámadta. A szakértők mindent megtettek gyógyulása érdekében, de sajnos nem tudták megmenteni az életét. Halálát megelőzően zoológusok már hosszú ideje az alfaj megmentésén fáradoztak.

Kapcsolódó cikk

Terveik szerint egy déli keskenyszájú orrszarvú mesterséges megtermékenyítés révén béranyaként hordaná ki a két utolsó szélesszájú orrszarvú hímekkel közös utódokat. A mesterséges megtermékenyítéshez az időközben elpusztult orrszarvúknak a berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézetben őrzött spermáit, valamint az Ol Pejeta-i nőstények petesejtjeit használnák fel.

Pár évtized alatt tűnt el az egész faj

Az Érdekes világ korábbi beszámolója alapján az északi szélesszájú orrszarvú egykor Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Csád és Dél-Szudán területén. Könyörtelen vadászata miatt néhány évtized leforgása alatt a kihalás szélére került.

Amazing News for the Northern White Rhinos

August 22nd, 2019, was an incredibly exciting day on Ol Pejeta. An international consortium of scientists and conservationists completed a procedure that get...

A vadonban, az 1970-es években még 500, a 2000-es években már csak 30 egyede élt. Az utolsó vadon élő állatokat, amelyek a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Garamba Nemzeti Parkban éltek, 2006 és 2008 között lőtték ki. Fogságban a 20. század második felében folyamatosan 10 körüli volt a számuk, de idővel egyedszáma csökkenni kezdett, főként a példányok kora miatt. A jelenlegi ismeretek szerint most már csak két északi szélesszájú orrszarvú maradt a világban. Mindkét nőstény, Fatu és Najin, az Ol Pejeta-i rezervátumban élnek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet