Google kezdőoldalon Sudan, a világ egyik utolsó szélesszájú orrszarvú hímje

Sudan, a 45 éves korában elpusztult rinocérosz az utolsó hím szélesszájú orrszarvúként él a köztudatban. Neki állít ma emléket a Google kezdőoldala.

Jeles dátum

2009. december 20-a – Sudan ezen a napon érkezett meg a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területre, ahol attól a pillanattól kezdve 24 órás fegyveres őrség védte őt és három fajtársát. Ekkor két nőstény és két hím orrszarvú került a rezervátumba, és a természetvédők ettől a kvartettől remélték a szélesszájú orrszarvúak kihalásához vezető út pálfordulását.

Sudan Utolso Szelesszaju Orrszarvu Him Google Ol Pejeta Rezervatum
/ Fotó: Sophie Diao

A rinocéroszok korát emberi életévekben kifejezve leélt esztendőik számát megduplázva kapjuk meg. Sudan 45 – azaz közel 90 – éves volt, amikor jobbhátsó lábát két súlyos fertőzés is megtámadta. A szakértők mindent megtettek gyógyulása érdekében, de sajnos nem tudták megmenteni az életét. Halálát megelőzően zoológusok már hosszú ideje az alfaj megmentésén fáradoztak.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Terveik szerint egy déli keskenyszájú orrszarvú mesterséges megtermékenyítés révén béranyaként hordaná ki a két utolsó szélesszájú orrszarvú hímekkel közös utódokat. A mesterséges megtermékenyítéshez az időközben elpusztult orrszarvúknak a berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézetben őrzött spermáit, valamint az Ol Pejeta-i nőstények petesejtjeit használnák fel.

Pár évtized alatt tűnt el az egész faj

Az Érdekes világ korábbi beszámolója alapján az északi szélesszájú orrszarvú egykor Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Csád és Dél-Szudán területén. Könyörtelen vadászata miatt néhány évtized leforgása alatt a kihalás szélére került.

Amazing News for the Northern White Rhinos

August 22nd, 2019, was an incredibly exciting day on Ol Pejeta. An international consortium of scientists and conservationists completed a procedure that get...

A vadonban, az 1970-es években még 500, a 2000-es években már csak 30 egyede élt. Az utolsó vadon élő állatokat, amelyek a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Garamba Nemzeti Parkban éltek, 2006 és 2008 között lőtték ki. Fogságban a 20. század második felében folyamatosan 10 körüli volt a számuk, de idővel egyedszáma csökkenni kezdett, főként a példányok kora miatt. A jelenlegi ismeretek szerint most már csak két északi szélesszájú orrszarvú maradt a világban. Mindkét nőstény, Fatu és Najin, az Ol Pejeta-i rezervátumban élnek.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból