A Reprieve emberi jogi szervezet kritizálta Szaúd-Arábiát, amiért a katari labdarúgó-világbajnokságot arra használták, hogy elvonja a figyelmet egy tucatnyi kivégzésről.

A közel-keleti országban állítólag 10 nap alatt egy tucat embert végeztek ki, annak ellenére, hogy a koronaherceg azt ígérte, hogy korlátozza az ilyen büntetésformákat, írja a DailyStar.

A Reprieve emberi jogi szervezet szerint a vádlottakat halálra ítélték, miután nem erőszakos kábítószer-bűncselekmények miatt tartóztatták le őket.

Míg Mohammed bin Szalman magát helyezte a középpontba a világbajnokság megnyitóján, Gianni Infantino mellett ült, Husszein Abo al-Kheir taxis egy cellában hanyatlott, félve attól, hogy ő lesz a következő a hóhérnál

– nyilatkozta Maya Foa, a szervezet igazgatója. „Miközben minden szem a futballra szegeződik, Szaúd-Arábia szörnyű kivégzéseket hajt végre, olyan embereket ölve meg, mint Husszein, egy ártatlan ember, akit a szaúdi rendőrség megkínzott, hogy vallomást tegyen”.

Az e heti kivégzésekről adatokat gyűjtő nonprofit szervezet szerint a vádlottak többségét karddal lefejezték. A legfrissebb adatok szerint a Szaúd-Arábiában idén kivégzett emberek száma legalább 132-re emelkedett – ami több, mint a 2020-ban és 2021-ben végrehajtott szaúdi kivégzések száma együttvéve. 2018-ban bin Szalman koronaherceg azt mondta, hogy kormánya a halálbüntetés “minimalizálására” törekszik, és csak azokat végezteti ki, akiket gyilkosságban vagy emberölésben bűnösnek találtak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.