Újfajta szexrobot kifejlesztését javasolja az elszigetelődött idős emberek kedvéért a Washingtoni Egyetem orvosi karán kutató bioetikus, Nancy Jecker.

Jecker szexrobotja eltérne a mainstream szexrobotoktól

A növekvő várható élettartam az elmagányosodás kockázatát rejti magában – békeidőben a mozgásszervi problémák miatt is, de még inkább akkor, amikor dübörög a világjárvány. Jecker amellett érvel, hogy az emberi interakciót helyettesítendő a robotok biztosíthatnák azokat a szociális és szexuális javakat, amelyek hiányoznak a magányosan élő idős emberek életéből, írja a Futurism.

Szexrobotok Idosgondozas
Képünk Illusztráció / Alicia Vikander Az Ex Machina Filmben / Fotó: A24 Films

Ez a szexrobot-koncepció azonban merőben eltér a súlyos etikai problémákkal terhelt mainstream szexrobotokétól.

Az idősgondozásban használt szexrobotok óriási változást hozhatna

Jecker a koncepciót a Journal of Medical Ethics folyóiratban vázolta föl: eszerint a személyes méltóság kérdéskörébe tartozik, hogy társaságot kell biztosítani az idősebbeknek. Az új típusú robot a szexuális igények mellett az érzelmieket is kielégítené: öleléssel, kézfogással, beszélgetéssel.

Ha az idős vagy mozgásában korlátozott emberek számára terveznénk és dobnánk piacra szexrobotokat, az óriási változást hozna a mostani gyakorlathoz képest

– írta Jecker, a mostani gyakorlaton valószínűleg azt értve, hogy a tisztán szexuális célú robotok normalizálhatják a nők elleni erőszakot, és relativizálhatják a beleegyezés fontosságát.

Kapcsolódó cikk

Ezzel szemben a Jecker-féle társalkodó és szexuális robotokat éppen azért kellene kifejleszteni, „hogy támogassuk az emberi méltóságot, és komolyan vegyük azoknak az igényeit, akiknek az elszigeteltség vagy fogyatékosságuk miatt nincs, vagy alig van részük szexuális örömökben”.

Kapcsolódó cikk

Jecker szerint van rá lehetőség, hogy a társalkodó robot az emberi gondoskodást is felülmúlja azáltal, hogy együttérzően és türelmesen, előítéletek és leereszkedés nélkül képes támogatni a gondjaira bízott pácienst.

A bioetikus szerint ez a kérdés azért függ össze az emberi méltósággal, mert „a szexualitásra való készség szorosan összekapcsolódik azzal, hogy valóban életünk legyen.”

Hozzátette, hogy ne csak túléljünk, hanem tényleg életet éljünk, és olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyeknek értékük van: kapcsolatok, testi épség. Ezek mind a méltóság tárgykörébe tartoznak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet