Szijjártó Péter bejelentette, hogy az orosz gázszállítás zavartalanul, az ütemterv szerint folytatódik Magyarországra.

Szijjártó Péter külügyminiszter azután erősítette meg, hogy a magyarországi fölgázszállításban nem történik változás, hogy a Gazprom leállította a gázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába, írjaBlikk

A Magyarországra érkező orosz gáz jelentős része az ország déli része felől, Törökországon, Szerbián és Bulgárián keresztül érkezik hazánkba. Emiatt lehet nyugtalanító, hogy a szállítást leállították Bulgáriába.

A hír azonban úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás, akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független.

– mondta a külügyminiszter, hozzátéve, “a Gazprom más-más bolgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiségek szállítása, illetve a tranzitszállítások tekintetében”.

Tehát a Bulgáriának szánt mennyiség leállítása nem jelenti a tranzitszállítás leállítását. Elmondása szerint még fognak egyeztetni ezügyben a bolgár partnerekkel, de eddig minden érintett ezt erősítette meg. 

Szijjártó azt is megjegyezte, hogy a Gazprom új fizetési módra tér át, és rubelben kéri a gáz árát. A politikus állítása szerint ez megoldható úgy, hogy euróban fizetik a Gazprom Bank számlájára az összeget, amit a bank átvált, és rubelben küldi tovább a Gazprom Export cégnek. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet