Leült egyeztetni az SZFE lemondott rektorhelyettese, Upor László és Vidnyánszky Attila

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) lemondott rektorhelyettes, Upor László és Vidnyánszky Attila megbeszélést tartott, és abban egyetértettek: el kell indulnia a tanévnak hétfőn.

Zavartalan tanévkezdést szeretnének mindketten

Egyetértés van a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) lemondott vezetése és az intézményt fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma között abban, hogy az oktatásnak hétfőn el kell indulnia – jelentette ki Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke szerdán az M5 Híradónak nyilatkozva.

Mint elhangzott, Upor László, az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott rektorhelyettese és Vidnyánszky szerdán folytatott megbeszélést. Korábban az egyetem lemondott vezetői is arról beszéltek: továbbra is azon vannak, hogy az oktatás meginduljon és zavartalan legyen.

upor laszlo szinmuveszeti egyetem szfe
Upor László, az SZFE szeptember elsején lemondott rektorhelyettese

Vidnyánszky elmondta: sok mindenben nem értenek egyet, sok dolgot másként látnak, de – mint hangsúlyozta – abban egyetértettek, hogy a jövő héten el kell indulnia az oktatásnak és a helyzethez képest zökkenőmentesen történnének az órák.

Az M5 Híradóban elhangzott, hogy Vidnyánszky a diákokkal is szívesen találkozna, ajtaja nyitva áll előttük.

A vezetők ellátják feladataikat

Szerda este a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben “örömmel nyugtázza, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetői elfogadták a meghívást a mai egyeztetésre, és ezzel párbeszéd indult a fenntartó és az egyetem között”.

Mint írják, a találkozón egyértelművé vált, hogy az egyetemi vezetők szeptemberben ellátják vezetői feladataikat, biztosítják az oktatás megkezdését, az épületek üzemeltetését és gondoskodnak az intézmény törvény szerinti működéséről.

Mucsi Zoltán: Kiver a víz, amikor a kultúrában is karaktergyilkossággal intéznek ügyeket

„Szemernyi bölcsesség” sincs a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyének a kezelésében Mucsi Zoltán szerint. A Válasz Online-nak adott interjúban elismerte, hogy nyilván van hiba abban, ahogy a Színművészeti működik, és nincs helyzet, amelyen ne lehetne javítani, de “ez a mód viszont, hogy le sem ülnek a Színművészeti vezetésével, hogy semmilyen egyeztetés nincs, az példátlan.

A kuratórium megerősítette, hogy az egyetem valamennyi oktatója folytathatja munkáját, az osztályvezetők személyében sem lesz változás. A közlemény arra is kitér, hogy szerdán aláírta új szerződését, így folytatja munkáját az SZFE eddigi kancellárja, Vonderviszt Lajos.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A kuratórium arra kéri az egyetem hallgatóit, hogy a higiéniai előírásokat maradéktalanul tartsák be, vigyázzanak saját és társaik testi épségére, egészségére. A hallgatókkal való egyeztetésre a kuratórium továbbra is nyitott[/perfectpullquote]

– tartalmazza a közlemény.

A megbeszélés napját megelőzően több tüntetés is zajlott az egyetem előtt. A legutóbbit hétfőre szervezték, és több mint 160 író-költő is áll ki az SZFE mellett. Az intézmény hallgatói pedig 13 pontos követelést fogalmaztak meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból