Egy merész lépésként a Szív Világszövetség (WHF) csütörtökön tájékoztatót adott ki, amely szerint semmilyen mennyiségű alkohol nem tesz jót a szívnek.

A WHF-jelentése szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás is káros, a tudósok szerint ez nem bizonyított

„A Szív Világszövetségnél úgy döntöttünk, feltétlenül szót kell ejteni az alkoholról és az egészségkárosodásról, valamint a társadalmi és gazdasági ártalmakról, mert a lakosságban általában, sőt az egészségügyben is van egy olyan felfogás, hogy ez jót tesz a szívnek” – idézte a CNN Beatriz Champagne-t, a jelentést készítő érdekvédelmi bizottság elnökét.

A bizonyítékok egyre inkább azt mutatják, hogy az alkoholfogyasztásnak nincs olyan szintje, amely biztonságos lenne az egészségre

 – mondta Champagne, aki egyben a Coalition for Americas’ Health ügyvezető igazgatója is, amely egy az egészség javításával foglalkozó szervezet.

A kritikusok gyorsan vitatták a szervezet álláspontját, mondván, hogy figyelmen kívül hagyták azokat a tanulmányokat, amelyek kimutatták, hogy mérsékelt mennyiségű alkohol fogyasztása némileg jó hatással van bizonyos szívbetegségekre.

Az alkohol kockázatairól szóló, 2018-ban a Lancetben megjelent tanulmányt széles körben felhasználták a WHF-tájékoztatóban, „de súlyosan félreérti és szelektíven közli az eredményeiket” – mondta David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem professzora.

“Van néhány tudományos tanulmány, amely alátámasztja címüket, de a Global Burden of Disease Study-vel kapcsolatos munkám alapján, amely összegyűjti az eddig rendelkezésre álló bizonyítékokat, a WHF állítását a jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok nem támasztják alá” – mondta Gakidou.

A szövetség szerint az alkoholipar finanszírozta azokat a tanulmányokat, amelyek más eredményt hoztak

A WHF a kritikákra válaszul frissítette a dokumentumot.

Röviden, az álláspontunk az, hogy az alkoholfogyasztás jelentős kardioprotektív hatását mutató tanulmányok nagyrészt megfigyeléseken alapultak, következetlenek, az alkoholipar finanszírozta, és/vagy nem esett véletlenszerű ellenőrzés alá. Továbbá minden lehetséges kardioprotektív hatás ezt tagadják a jól dokumentált kockázatok és ártalmak, ami azt a következtetést vonja le, hogy semmilyen fogyasztás nem tekinthető jónak a szív egészségére.

Dr. Mariell Jessup, az American Heart Association tudományos és orvosi igazgatója egy e-mailben elmondta a CNN-nek, hogy az AHA “gondosan felülvizsgálja” a WHF-tájékoztatót. Elmondta, hogy az AHA a közelmúltban áttekintette az alkohollal és a szív- és érrendszeri kockázattal kapcsolatos bizonyítékokat a 2021-es étrendi útmutató tudományos nyilatkozatában, és “azt a következtetést vontuk le, hogy ha valaki nem iszik alkoholt, ne kezdje el; ha pedig alkoholt iszik, korlátozza a bevitelét.”

A Szív Világszövetség egy genfi ​​székhelyű egészségügyi érdekvédelmi szervezet, amely világszerte több száz szívszövetséget képvisel. Kiadta az “Az alkoholfogyasztás hatása a szív- és érrendszeri egészségre: mítoszok és intézkedések” című új irányelvet, hogy ellensúlyozza azokat a jelentéseket, amelyek szerint bizonyos alkoholok kis mennyiségben jót tesznek a szív egészségének.

A jelentés szerint az alkoholfogyasztás növeli számos szív- és érrendszeri probléma, köztük a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, a stroke és az aorta aneurizma kockázatát. Bármilyen mennyiségű alkohol, nem csak a bőséges ivás, az egészséges élet elvesztéséhez vezethet.

A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok a világon, és aránytalanul érintik az alacsony társadalmi-gazdasági státuszú embereket. A jelentés szerint 2019-ben közel 2,4 millió – nem csak szívvel kapcsolatos – haláleset tudható be az alkohol miatt. Az alkohol negatívan befolyásolja a mentális egészséget is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet