Egy orosz űrszonda „ellenőrizhetetlenül szivárog” az űrben, és a szakértők nem biztosak abban, hogy miért.

A különös esemény leállította a december 14-re tervezett űrsétát, miután kiderült, hogy a jármű – amely a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozik – hatalmas szivárgást okozott, írja a DailyStar.

Néhány másodperccel azelőtt vették észre, hogy Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajósok az űrbe indultak volna, már felöltözve és nyomásmentesített légzsilipben voltak.

Azonosították, hogy a Szojuz MS-22 űrszonda végén lévő „külső hűtőhurokból” származik. Rob Navias, az ISS közügyekért felelős tisztje szerint az esemény élő közvetítése során a szivárgást „meglehetősen jelentősnek” minősítették.

A legénység jelentése szerint a hajó diagnosztikai rendszerének figyelmeztető berendezése kialudt, ami nyomásesést jelez a hűtőrendszerben

– mondta a Roszkozmosz, az orosz űrprogram szóvivője. „Jelenleg az ISS és a hajó összes rendszere normálisan működik, a legénység biztonságban van. A helyzet elemzése után döntés születik mind a földi szakemberek, mind az ISS orosz szegmens legénységének további lépéseiről.”

A NASA és a Roszkozmosz továbbra is együtt fog dolgozni, hogy meghatározzák a következő lépést a folyamatban lévő elemzést követően

– tette hozzá a NASA. Egyelőre nem erősítették meg, hogyan tervezik megállítani a szivárgást.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet