Egy csimpánzfarmról szökött majmok alkotta kolónia él egy dél-floridai repülőtér szomszédságában.

Több mint 70 évvel ezelőtt szöktek meg

A Dania Beachet benépesítő majmok több mint 70 évvel ezelőtt szöktek meg, és a Port Everglades és a Fort Lauderdale-i repülőtér közötti mocsaras erdőkben tűntek el, ahol leszármazottaik ma is élnek.

Sokáig nem tudták, hogyan kerültek a majmok a repülőtér mellé, de a floridai Atlantic Egyetem kutatónak sikerült kiderítenie.

Szokott Majmok Del-Florida
A kutatók az elhullott állatok vizsgálatával, a majmok genetikai nyomát követve felderítették, hogy Afrikából kerültek Floridába / Fotó: Rob Schreckhise / Unsplash

A helyi Sun Sentinel folyóirat szerdai számában megjelent cikk szerint a majmok 1948-ban a Dania Csimpánzfarmról szöktek meg. Az ötven szökevény többségét akkoriban sikerült begyűjteni, de tucatnyi állat bevette magát egy mangrove mocsárba, ahol utódaik máig élnek.

Szökött majmok Afrikából egyenesen Floridába

Az egyetem kutatója szerint a majomkolónia 41 egyedből áll.
A kutatók az elhullott állatok vizsgálatával, a majmok genetikai nyomát követve felderítették, hogy Afrikából kerültek Floridába. A csimpánzfarmra szállított majmokat főleg orvosi és katonai kutatási célokra adták el.

Dania Beach lakóközössége szereti a majmokat és vigyáz rájuk – mondta el Deborah Williams, a kutatás vezetője, az egyetem biológiai tanszékének tudósa. Williams egy alapítványt is felállított, amelynek célja egy majomrezervátum létrehozása, hogy biztosítsa a jövőjüket, mert bár a jelenlegi populáció stabil, a számítógépes modellezés azt jósolja, hogy száz éven belül kihal a kolónia.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk