Megkezdődik a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina gyártása pénteken Szerbiában – jelentette be Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős miniszter.

Szerbiában is tovább mérséklődik a járvány

Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős miniszter mellett az orosz Rossiya tévécsatorna is beszámolt, írta a Reuters.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 218-cal 713 207-re, Koszovóban 12-vel 106 986-ra, Észak-Macedóniában 19-cel 155 320-ra, Montenegróban 34-gyel 99 717-re, Bosznia-Hercegovinában pedig nyolcvannal 203 856-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában kilenccel 6890-re, Észak-Macedóniában hattal 5436-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 29-cel 9297-re emelkedett. Koszovóban és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2247, illetve 1586 maradt.

Szputnyik V Vakcina Szerbia Gyartas
Szputnyik V Gyártása Kazahsztánban / Fotó: Xinhua

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon kezdték meg elsőként a Szputnyik V és Sinopharm vakcinák alkalmazását.

A szerbek anyagi támogatást kapnak, ha oltakoznak

A szerb kormány anyagilag is ösztönzi a lakosságot, hogy oltakozzanak: minden állampolgárnak nagyjából kilencezer forintnak megfelelő összeget ad, aki beoltatja magát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke májusban kijelentette, hogy az oltások, az oltóanyaggyártás felgyorsítása, a vakcinák exportjának engedélyezése és az oltóanyagok méltányos szétosztása jelenthet gyors kiutat a koronavírus okozta világjárványból.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet