Miért hordanak talárt az amerikai Black Lives Matter-tüntetők?

Négy éven át középiskolában vagy már egyetemen tanultak. Először a koronavírus-járvány tette tönkre a tanévüket, most pedig a tüntetések közepette kell záróvizsgázniuk. Fiatalok, elszántak, változást akarnak és előttük a jövő. De milyen jövő?

Vizsgák tüntetések idején

A 2019-20-as évfolyamnak mozgalmas éve van. Nem elég, hogy elmaradtak a záróvizsgák és a tanévzáró ünnepség a koronavírus-járvány miatt, de még az érettségijük is egybeesik az Amerikában fél évszázada nem látott polgárjogi tüntetéssorozattal.

amerikai blm tuntetesek diakok
Adedotun Adeyemo / Fotó: Instagram, @legendbybirth

Immár két hete zajlanak mind az ötven szövetségi államban a rendőrségi erőszak és a rendszerszintű rasszizmus ellenes tüntetések George Floyd május 25-én rendőri intézkedés közben bekövetkezett halála után. A tiltakozások az egész világra átterjedtek: tüntetések zajlottak Londonban, Berlinben Sydney-ben és szombaton Budapesten is az egyenlő bánásmód társadalmi megvalósulása érdekében.

Független divatmárkák gyűjtenek pénzt a Black Lives Matter mozgalomnak

Független divatmárkák gyűjtenek pénzt a Black Lives Matter mozgalomnak Cselekszenek, nem csak beszélnek róla George Floyd halála után több napja tartanak világszerte tüntetések. A divatipar mellett a zenei világ is szolidaritást vállal a demonstrálókkal. A világ minden táján a független designerek indítanak különleges projekteket azért, hogy adományokat gyűjtsenek a Black Lives Matter (Számítanak a fekete életek) kezdeményezésnek, írja a brit Vogue .

A végzősök sosem láthattak ennél népesebb tiltakozásokat életük során. Azzal, hogy a tüntetéseken magukra veszik az érettségizőket és a végzős egyetemistákat megillető talárt, erejükre, ellenállóképességükre és leginkább jövőjük fontosságára hívják fel a rendőrök, a kormányzatok és a közvélemény figyelmét.

https://www.instagram.com/p/CA01i68geKL/

A New Jersey-ben tüntető Adedotun Adeyemo szerint a médiából nem jön át a fekete tüntetők sokféle kvalitása, hiszen köztük is vannak orvosok, hírességek, állampolgárok, gyerekek, kamaszok, végzős diákok. Adeyemo elmondta, hogy csalódott volt, amikor a járvány miatt bezártak az iskolák és az egyetemek, és így négy év kemény tanulás után nem tudták méltó módon lezárni a tanévet.

A 17 éves Deveonte Joseph kék talárban és bojtos kalapban pózol a Minnesota állambeli St. Paulban, miközben a rendőrségi riadókocsik fénye villog a háttérben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Teljesen elkeseredtem, amikor megtudtam, hogy nem tudjuk úgy lezárni a tanévet, ahogy bármelyik más évfolyam. Elhatároztam, hogy talárban jövök ki a tüntetésre, mert optimizmust akartam sugározni. Nagyon sokat jelentenek számomra ezek a tüntetések – remélem, hamarosan elérjük a célunkat és felvirágzik az ország[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a Dazednek.

George Floyd halála az utolsó csepp volt a pohárban

A 22 éves Louis Michael a Kansas-i Egyetemen diplomázik idén. Black Lives Matter feliratú pólót visel a talár alatt. Michael azért volt különösen csalódott, mert a diplomaosztó ünnepség elmarad, pedig ő volt az első diplomás a családjukban.

https://twitter.com/DyamiThomas/status/1267176543048003584

„A talár és a sapka üzenetet közvetít. A pólómon a „Fiatal, fekete, főiskolás. Félelmetes?” felirat szerepel. A feketéket olyan régóta elnyomó rendszer nem segít abban, hogy lediplomázzunk – úgy alakították ki, hogy távol tartson minket az Amerikai Álomtól” – mondja a mentálhigiéniés tanácsadónak készülő fiatal férfi.

Banksy: “A színes bőrű embereket cserben hagyta a rendszer” – Erős képpel áll ki a Black Lives Matter mellett

Banksy legfrissebb alkotásával kifejezte a támogatását a Black Lives Matter mozgalom mellett – írja a The Guardian . Az Instagramra posztolt kép kapcsán az ismert kortárs képzőművész arról írt, eleinte úgy volt a dologgal, hogy inkább befogja a száját, és figyel azokra a feketékre, akik az őket érő elnyomásról beszélnek, ám aztán rájött, hogy nem ez a helyes hozzáállás.

Minneapolisban, ahol Floyd meghalt, három taláros fiatalt látunk Datelle Straub, Avery Lewis, és Titan Harness-Reed. Az Instagramon fotójához Straub a következőket írta: „A Covid miatt nem mehettünk fel az iskolai színpadra átvenni a diplománkat, ezért felvettük a talárt, hogy megmutassuk, kiváló emberek vannak közöttünk is. Úgy vonultunk az utcán, mintha a diplománkat vettük volna át.”

Amikor a rendőrség elindult a csoport felé, Straub a magasba emelte a bizonyítványát, és azt mondta, hogy nagyon elkeserítő, hogy számukra teljesen rendben van, hogy ellehetetlenítik a jövőnket.

I saw Datelle Straub, Avery Lewis, and Titan Harness-Reed pull up to the street protests wearing their bright red 2020 graduation caps and gowns from Patrick Henry High School. Datelle saw the police advancing on the group and raised his diploma in the air. “Because of COVID we couldn’t walk the stage, so we decided to put our robes on to show that there is black excellence in our community. And we walked the streets as our stage and protested,” Straub said. When he saw police approaching, he lifted his diploma. “As we were walking, cops jumped out of a van and aimed their guns at me and my friends. And put a red dot on our chests. It’s just frustrating that they are OK with killing the future.”

No Description

A végzősök hamarosan életük új szakaszába lépnek, és a tüntetések is alapjaiban rengetik meg a világot.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A tüntetések olyasmire világítanak rá, ami fölött a társadalom szemet hunyt. Mérhetetlen szükségünk van a változásra. Túl sok ember él magára hagyatva ebben az országban. Amikor rengeteg embernek nincs hova mennie, és ehhez jön még a feketék halála, akkor ez sokaknál kiveri a biztosítékot. Örülök, hogy az emberek nem csak magukkal foglalkoznak – így halad előre a világ[/perfectpullquote]

– mondja Adeyemo.

George Floyd halála nem az első eset volt, ami rávilágított a rendőrjelvények mögött meghúzódó emberek valódi énjére, akik arra esküdtek fel, hogy megvédenek minket. Floyd esete csak az utolsó csepp volt a pohárban. Ha majd lesznek gyerekeim, el akarom nekik mondani, hogy én sem hallgattam. Kiálltam magamért, cselekedtem. Eddig három békés tüntetés szervezésében vettem részt, és addig csinálom, amíg valódi változást nem érünk el” – nyilatkozta Michael.

A magyar roma diákok nehézségeiről a koronavírus-járvány alatti digitális oktatás során ebben a cikkünkben írtunk. A fiatal roma értelmiségiek által tapasztalt rasszizmusról és helyzetükről a többségi társadalomban pedig ezen cikkünkön keresztül nézhettek meg egy beszélgetést.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból