Az egykori lipótmezei pszichiátriai intézetben tandíjas elit középiskola lesz

A 2007-ben bezárt egykori lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területének egy részét kapná meg a Közép-európai Oktatási Alapítvány közpénzből induló tandíjas középiskolája.

2007 után új fordulat az intézmény körül

A 2007-ben bezárt egykori lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területének egy részét kapná meg a Közép-európai Oktatási Alapítvány közpénzből induló tandíjas középiskolája, írja a HVG. A jövő heti parlamenti szavazásokat előkészítő törvényalkotási bizottság javaslatából az is kiderül, hogy a gödöllői egyetemnek szánják az ottani királyi kastélyt.

A javaslat szerint a közérdekű vagyonkezelő alapítványként működő Közép-európai Oktatási Alapítvány kapja meg az egykori OPNI 18,3 hektáros részét.

A hatalmas őspark közepén álló impozáns épületben egy elit középiskolát hoznak létre. A fizetős iskola tandíját a fenntartó alapítvány kuratóriuma állapítja meg dollárban vagy euróban. 

Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet / Fotó: Városi Gorillák

Az iskola ösztöndíjprogramot is indít, így a kevésbé tehetős diákok tandíjmentességet kaphatnak.

Jövő héten dönt a parlament

A törvényalkotási bizottság javaslata alapján két alapítványivá váló egyetem is kap ingatlanokat: a veszprémi Pannon Egyetem megkapja a balatonalmádi Nereus Park Hotel állami üzletrészét, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nevet felvevő eddigi gödöllői székhelyű Szent István Egyetem pedig az ottani Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. 84,2%-át a parkkal és a lovardával együtt.

A bizottság ugyanakkor azt a javaslatot nem támogatta, amely a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt a Lázár János felügyelte mezőhegyesi ménesbirtoknak adta volna oda.

Ezekről az ügyekről a jövő héten dönt a parlament.

Az első számú pszichiátriai központ volt

1868-ban nyitott meg a Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda. A kis-hárs-hegyi lejtőn álló telek Göbl Lipót tulajdona volt, róla kapta a terület a Leopoldfeld, Lipótmező nevet. 1898-ban átnevezték Országos Elme- és Ideggyógyintézetre. Végül Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) néven működött egészen a 2007-es bezárásáig.

A négyszintes épület Zettl Lajos tervei alapján késő romantikus stílusban épült. A betegszobák mellett az orvosok lakásai, a személyzet szállásai, konyhák, irodák, raktárak is helyet kaptak benne. A hatalmas épületet kiterjedt park és 50 hold erdő övezi. Az építés és felszerelés költsége 1 670 700 forint volt. Kezdetben ötszáz ággyal működött, majd a második világháború idején már 1600 beteget ápoltak itt. Egészen 2007-ig az első számú pszichiátriai központként működött az országban.

Aztán az OPNI járó és fekvőbetegeit szétszórták a budapesti kórházak között, az épületet pedig teljesen kipakolták. A bezárás előtt 900 ember dolgozott az OPNI-ban és 849 fekvőbeteg-ággyal rendelkeztek. Számos kutatólabor is működött benne.

A bezárást az Egészségügyi Minisztérium így indokolta: „az OPNI épülete nem alkalmas a betegellátásra, gazdaságosan nem lehet működtetni. Ebben az épületben gyakorlatilag az utcát fűtjük.”

2016-ban a Városi Gorillák urbexcsapat bemászott, és megörökítette az elhagyott kórházat a szétmálló falaival együtt.

/ Fotó: Városi Gorillák
/ Fotó: Városi Gorillák
/ Fotó: Városi Gorillák
/ Fotó: Városi Gorillák
/ Fotó: Városi Gorillák
/ Fotó: Városi Gorillák

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból