Követem Élet + Stílus Az emberi evolúció még most sem fejeződött be, sőt...

Az emberi evolúció még most sem fejeződött be, sőt gyorsabb, mint valaha

Promóció

Ausztrál kutatók szerint a folyamatban lévő emberi evolúció egyik bizonyítéka, hogy a középső alkarartéria egyre nagyobb arányban van jelen a mai emberekben.

Változó világ, változó humán faj

Promóció
- Advertisement -

Nincs okunk azt feltételezni, hogy az emberi faj nem fejlődik, hiszen láthatjuk, a természetes kiválasztódás az állatvilágban is folyamatos módosulásokat okoz. Például, egyre több az agyar nélküli elefánt Afrikában, mert az orvvadászok kiírtják a nagyobb agyarral rendelkező példányokat. A városok közelében élő rókák koponyája is módosult, mert sokszor nem természetes módon, a vadonban találnak maguknak élelmet, hanem a kukákból guberálnak. A tudósok szerint a mi szervezetünkben is trilliónyi mutáció játszódik le naponta, írja a Big Think.

Humánevoláció / Fotó: Eugene Zhyvchik

A Journal of Anatomy-ben megjelent tanulmányban a Flinders és az Adelaide-i Egyetem ausztrál tudósai azt állítják, hogy nem csak átalakul az emberi szervezet, de mindezt sosem tapasztalt gyorsasággal teszi. A kutatók szerint ma már egyre kevesebb embernek nőnek ki a bölcsességfogai, az állkapcsunk átlagos mérete is folyamatosan csökken. Viszont egyre többünk térdében megjelent a fabella, ami egy pici csont a térdízület hátsó részén.

Egy magyar tanulmány szerint a kutyákat nem érdekli az emberek arca

Azt nemrég megtanultuk, hogyan számíthatjuk át kutyánk korát korszerű módszerrel emberi évekre. A tudósok azt is megállapították, hogy a kutyák vagy a macskák okosabbak-e. Most pedig egy újabb izgalmas, magyar kutatók nevéhez fűződő eredményről számolhatunk be, amely segítségével jobban megérthetjük kedvenceink viselkedését.

A mostani tanulmány azonban elsősorban az emberek alkarjában egyre gyakrabban megmaradó medián artériára fókuszál.

Forearm artery reveals humans evolving from changes in natural selection

An investigation by Dr Teghan Lucas at Flinders University and Professor Maciej Henneberg and Dr Jaliya Kumaratilake at the University of Adelaide published …

A medián verőér látja el vérrel a koraterhesség időszakában a magzat alkarját, majd általában elcsökevényesedik, és átadja a helyét a radiális és az ulnáris vagy belső alkari artériának még az anyaméhben. Korábban kevés ember rendelkezett mind a három alkari verőérrel, ám ez most változni látszik.

Egyre jobban mikroevolválódunk

„Mikroevolúciónak nevezzük ezt a jelenséget, és a medián artéria kiválóan mutatja, hogy még a modern ember is folyamatos evolúción megy át. A közelmúltban születetteknek nagyobb eséllyel marad meg a középső artériájuk a régebbi korok embereihez képest” – mondta Maciej Henneberg, az egyik szerző.

Ezért hódít az orális szex a nyilvánvalót leszámítva a kutatók szerint

Ezért hódít az orális szex a nyilvánvalót leszámítva a kutatók szerint A sikeres terhesség záloga? Arra rájönni, hogy miért végez az emberiség orális szexet, első látásra nem tűnik különösebben nagy feladatnak: mert nagyon jó. De kutatások szerint van néhány másik, kevésbé tudatos és picit tudományosabb magyarázat is a kérdésre.

Először a 18. században figyelték meg a jelenséget, majd 1995-ben készült egy tanulmány a középső verőérről. A mostani kutatás ezt egészítette ki azzal, hogy a három alkari artériával rendelkezők száma egyre gyorsabb arányban növekszik. A kutatók 78 ausztrál elhunyt alkarját boncolták fel 2015-16 között, akik 51-101 évesen haltak meg. A 78-ból 26 holttestben volt jelen a medián artéria.

Az 1880-as években születettek között ez az arány mindössze 10% körül mozgott, a 20. század vége felé napvilágot látott embereknél viszont már 30%-os arányban van jelen a medián artéria. Ez nagyon jelentős növekedés evolúciós szempontból ilyen rövid idő alatt

– nyilatkozta a kutatást vezető Teghan Lucas.

Arra már mások rájöttek, hogy a libabőrnek vagy a lustaságnak mi az evolúciós oka, de az még nem világos a tudósok előtt, hogy miért van szükségünk három artériára, és mi okozza.

Lucas szerint egyrészt történhet a medián artéria változását befolyásoló gén mutációja miatt, másrészt a kismama terhesség alatti egészségügyi problémája miatt vagy mindkét ok fennállása miatt.

Hozzátette, hogy ha ez a trend folytatódik, akkor 2100-ra már a legtöbb embernek három alkari verőere lesz. A tanulmány készítői szerint az emberiség gyorsabban fejlődik, mint az orvosi tanulmányokkal visszaigazolható elmúlt 250 évben bármikor.

Promóció
ForrásBig Think
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3