Ausztrál kutatók szerint a folyamatban lévő emberi evolúció egyik bizonyítéka, hogy a középső alkarartéria egyre nagyobb arányban van jelen a mai emberekben.

Nincs okunk azt feltételezni, hogy az emberi faj nem fejlődik, hiszen láthatjuk, a természetes kiválasztódás az állatvilágban is folyamatos módosulásokat okoz. Például, egyre több az agyar nélküli elefánt Afrikában, mert az orvvadászok kiírtják a nagyobb agyarral rendelkező példányokat. A városok közelében élő rókák koponyája is módosult, mert sokszor nem természetes módon, a vadonban találnak maguknak élelmet, hanem a kukákból guberálnak. A tudósok szerint a mi szervezetünkben is trilliónyi mutáció játszódik le naponta, írja a Big Think.

Emberi Evolucio Median Arteria
Humánevoláció / Fotó: Eugene Zhyvchik

A Journal of Anatomy-ben megjelent tanulmányban a Flinders és az Adelaide-i Egyetem ausztrál tudósai azt állítják, hogy nem csak átalakul az emberi szervezet, de mindezt sosem tapasztalt gyorsasággal teszi. A kutatók szerint ma már egyre kevesebb embernek nőnek ki a bölcsességfogai, az állkapcsunk átlagos mérete is folyamatosan csökken. Viszont egyre többünk térdében megjelent a fabella, ami egy pici csont a térdízület hátsó részén.

A mostani tanulmány azonban elsősorban az emberek alkarjában egyre gyakrabban megmaradó medián artériára fókuszál.

A medián verőér látja el vérrel a koraterhesség időszakában a magzat alkarját, majd általában elcsökevényesedik, és átadja a helyét a radiális és az ulnáris vagy belső alkari artériának még az anyaméhben. Korábban kevés ember rendelkezett mind a három alkari verőérrel, ám ez most változni látszik.

Egyre jobban mikroevolválódunk

„Mikroevolúciónak nevezzük ezt a jelenséget, és a medián artéria kiválóan mutatja, hogy még a modern ember is folyamatos evolúción megy át. A közelmúltban születetteknek nagyobb eséllyel marad meg a középső artériájuk a régebbi korok embereihez képest” – mondta Maciej Henneberg, az egyik szerző.

Először a 18. században figyelték meg a jelenséget, majd 1995-ben készült egy tanulmány a középső verőérről. A mostani kutatás ezt egészítette ki azzal, hogy a három alkari artériával rendelkezők száma egyre gyorsabb arányban növekszik. A kutatók 78 ausztrál elhunyt alkarját boncolták fel 2015-16 között, akik 51-101 évesen haltak meg. A 78-ból 26 holttestben volt jelen a medián artéria.

Az 1880-as években születettek között ez az arány mindössze 10% körül mozgott, a 20. század vége felé napvilágot látott embereknél viszont már 30%-os arányban van jelen a medián artéria. Ez nagyon jelentős növekedés evolúciós szempontból ilyen rövid idő alatt

– nyilatkozta a kutatást vezető Teghan Lucas.

Arra már mások rájöttek, hogy a libabőrnek vagy a lustaságnak mi az evolúciós oka, de az még nem világos a tudósok előtt, hogy miért van szükségünk három artériára, és mi okozza.

Lucas szerint egyrészt történhet a medián artéria változását befolyásoló gén mutációja miatt, másrészt a kismama terhesség alatti egészségügyi problémája miatt vagy mindkét ok fennállása miatt.

Hozzátette, hogy ha ez a trend folytatódik, akkor 2100-ra már a legtöbb embernek három alkari verőere lesz. A tanulmány készítői szerint az emberiség gyorsabban fejlődik, mint az orvosi tanulmányokkal visszaigazolható elmúlt 250 évben bármikor.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet