A század végére akár 410 millió ember élhet kétméteres tengerszint feletti magasságnál alacsonyabb területeken, amelyeket veszélyeztet a vízszint emelkedése – állapította meg egy új tanulmány.

A népességnövekedést is számolva még rosszabbak lennének a számok

A Nature Communications tudományos lap friss számában közölt kutatás szerint a világon jelenleg 267 millióan élnek kétméteres tengerszint feletti magasság alatt.

Holland kutatók a Lidar lézeres távérzékelési módszerrel megmérték a parti területek magasságát, és azt jósolják, hogy 2100-ra – egyméteres vízszintemelkedéssel számolva, népességnövekedés nélkül – ez a szám 410 millióra emelkedhet.
Térképük azt mutatja, hogy a legnagyobb kockázatú területek 62 százaléka a trópusokra esik, a legtöbb Indonéziában található. A jövőben tovább nőhet ez az arány, a területek 72 százaléka lesz a trópusokon, 59 százalék a trópusi Ázsiában.

A trópusokon már zajlanak a folyamatok, és itt nincs pénz a folyamatos adatgyűjtésre

“Sok tudós hosszú távú forgatókönyveket vizsgál, de a világ egyes részein, leginkább a trópusokon már zajlanak a nagy áradások, nemcsak Délkelet-Ázsiában, hanem például a Niger deltájában is. A kutatások eddig nagyrészt a tengerszint emelkedésének forgatókönyveit határozták meg, a földfelszín magasságának adataira kevesebb figyelem jutott, mert az emberek úgy érezték, ezzel nem nagyon tudnak mit kezdeni” – mondta Aljosja Hooijer, a független holland delfti Deltares vízkutató intézet vízforrás-szakértője, a tanulmány vezető szerzője.
A felszíni magasság pontos adatai nem állnak rendelkezésre a világ sok tájáról.

Hollandia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok partvidékeiről kitűnő adataink vannak, mert négyévente Lidarral felmérik őket felülről, ez Hollandiában például minden alkalommal több tízmillió euróba kerül. A világ nagyobb részén erre nyilvánvalóan nincs pénz

– tette hozzá.

A globális felmelegedés egyre gyakoribb és pusztítóbb óceáni hőhullámokat okoz

A halállomány megtizedelődése és a fajok elterjedési területének eltolódása – túlhalászattal és szennyezéssel kombinálva – az élelmiszerbiztonságot is fenyegeti.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet