A robotpilóta üzemmódba kapcsolt Tesla utasai közül egyik sem ült a vezetőülésben.

Nagy sebességgel haladtak a Teslával

Két férfi meghalt azt követően, hogy az egyesült államokbeli Houston északi részén fának ütközött egy elektromos önvezető Tesla autó, közölték a hatóságok. A Tesla vállalat elektromos autója vélhetően robotpilóta üzemmódban haladt.

A vezetőülésben nem ült senki, mondta Texas állam Harris megyei rendőrőrsének őrmestere. Cinthya Umanzor a The Wall Street Journal című lap online változatának nyilatkozva beszámolt arról, hogy a két áldozat 1962-ben és 1951-ben született.

Tesla Onvezeto Auto Baleset Karambol
Ennyi Maradt Az Autóból / Fotó: The Wall Street Journal
Az egyik férfi az első utasülésen ült, míg a másik a Tesla hátsó ülésén. A jármű éjszaka nagy sebességgel haladt egy kanyarban, mielőtt egy fának ütközött.
A helyi híradó szerint a sofőr egy barátjának akarta megmutatni az autót, és éppen csak kiálltak a garázsból, amikor pár száz méterrel odébb az autó nem vett be egy kanyart, és egy fának csapódott. A nagy sebességű becsapódás megsértette az akkupakkot, ami kigyulladt, és 4 órán át oltották a tűzoltók. Ami igazán felborzolta a kedélyeket: az ismerős az anyósülésen, a tulajdonos a hátsó ülésen volt, amikor a tűzoltók megtalálták őket.

Még mindig vizsgálják, a robotpilóta üzemmódba kapcsolt autó légzsákja kioldott-e

„Az előzetes vizsgálat megállapítása szerint a jármű volánjánál nem ült senki. Majdnem 99,9 százalékban biztosak vagyunk benne” – mondta az illetékes rendőr.
A Tesla és a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal nem reagált azonnal a sajtó megkeresésére. A hatóságok vasárnap reggelig még mindig azt vizsgálták, hogy az első utasoldali légzsák kioldott-e.
A személygépkocsik és teherautók önvezető képessége egy generáció óta a legjelentősebb változás a járműtechnológiában. A Tesla és más autógyártók hatalmas profitot látnak a sofőr nélküli vezetésben, ha sikerül leküzdeniük a biztonsági és szabályozási akadályokat. Az amerikai kormány most kezdi el azt a folyamatot, amely új biztonsági szabályokat és szabványokat hozhat a közlekedésben.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet