A világhírű londoni stúdió a koronavírus megfékezésére hozott kormányzati korlátozások miatt kényszerült bezárni kapuit, tíz hét után először fogadott újra zenészeket – a hiátust követő első felvételt a Királyi Filmharmonikus Zenekar rögzíthette Melody Gardot jazzénekessel.

Közbeszólt a koronavírus-járvány

Tíz hét után kinyihatott az ismert stúdió, az Abbey Road, írja az NME. A Királyi Filharmonikus Zenekar március óta volt tehát az első zenekar, aki ott játszott. Melody Gardot amerikai énekesnő még az év első felében stúdiózott volna Londonban, de a járvány közbeszólt, és most is csak virtuálisan tudott csatlakozni Párizsból.

32384122 492850967784517 6386071432291418112 O
A Middlemist Red Az Abbey Road Studió Előtt / Fotó: A Zenekar Hivatalos Facebook-Oldala

Az Abbey Road a világ egyik leghíresebb stúdiója, elsősorban a The Beatles lemezcímben és -borítón is megörökített kötődése révén, de megfordult ott a Pink FloydRadiohead, Kanye West és a Depeche Mode is. Sőt, két éve a magyar Middlemist Red is ellátogatott oda – bár mint turista.

Come Together (Remastered 2009)

Provided to YouTube by Universal Music Group Come Together (Remastered 2009) · The Beatles Abbey Road ℗ 2009 Calderstone Productions Limited (a division of U…

A The Beatles 1969-es lemeze egyébként a legtöbbet eladott bakelitek listáján az első helyen szerepel a maga 558 ezer példányával. Az intézmény jövőre fogja ünnepelni fennállása kilencvenedik évfordulóját, és ez idő alatt most kellett először zárva tartania: még a második világháború alatt is nyitva maradtak.

Jó hatása is volt a járványnak a stúdióra nézve

Most az újranyitásnál elmondásuk szerint betartották az egészségügyi előírásokat: a szimfonikus zenekar behívott tagjainak létszámát a megszokott felére csökkentették, két méter távolságra ültették a zenészeket, és a rézfúvósokat még jobban elkülönítették. A felvétel során pedig nem mozgolódhatott senki.

Abbey Road Felujitas The Beatles
A Híres Abbey Road Stúdió Előtti Zebra Felújítás Alatt / Fotó: Mti

A karanténnak volt egy jó hatása is az Abbey Road Stúdióra: március végén sikerült felújítani, átfesteni a híres zebrát, ahol normális esetben járókelők és rajongók tömegei vonulnak át nap mint nap, a járvány alatt ellenben kiürültek a utcák.

Legendás lemezborítók újragondolva – koronavírus edition

Legendás lemezborítók újragondolva – koronavírus edition A Forbes magazin által 2017-ben a „világ 100 legkreatívabb embere” közé is beválogatott Activista néven alkotó páros 6 Feet Covers projektje közismert előadók ikonikus lemezborítóit gondolta újra a Covid-19 világjárvány korában. A hat láb nagyjából két méternek felel meg – az ajánlás szerint minimum ekkora távolságot kell tartanunk egymástól, ha elhagyjuk az otthonunkat.

A zarándokhely ráadásul a műemlékvédelmi törvények hatálya alá esik, ezért a helyhatóság engedélye nélkül nem is lehetett volna csak úgy renoválni.

Legutóbb egyébként Bon Jovi és Harry herceg pózolt a stúdió előtti zebránál.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet