Tiwa Savage: A nigériai popsztár, aki a karrierje után az erőszak ellen küzd

Contextus

Contextus

A 40 éves Tiwa Savage jelenleg a legnagyobb nigériai származású női popsztár, az Instagramon 11 millióan követik. Nemrég felvállalta, hogy hírnevét bevetve felszólal és tesz a hazájában egyre nagyobb problémának számító szexuális erőszak ellen. De neki magának is komoly harcokat kellett ahhoz megvívnia, hogy eddig eljuthasson.

Női popsztárrá válni Nigériából

Kamaszkorában akkor indult be a karrierje, miután szülei az Egyesült Királyságba költöztek. Háttérénekesként olyan sztárokkal dolgozhatott, mint George Michael vagy Kelly Clarkson. De az éneklés közben lediplomázott a Kenti Egyetemen üzleti menedzsmentből, majd a Skót Királyi Banknál, az RBS-nél helyezkedett el könyvelőként.

Tiwa Savage / Fotó: TSE/Lakin

„A zene volt mindig is az első szerelmem. Amikor felhívtak, hogy három nap múlva indul Mary J. Blige turnéja, megyek-e vokálozni, azonnal otthagytam a könyvelést” – meséli a The Guardian riporterének Tiwa Savage.

Mit művelnek ezek a gyerekek? Ez nem szeméremsértő? – Balett a nyomornegyedben

Két hete, június 24-én vírusként terjedt Twitteren az a videó, amiben egy, Lagoson élő gyerek az esőben, mezítláb balettezik teljes átéléssel. Cikkünk írása idején már több mint 14,5 millióan tekintették meg. What is dedication? Ballet, barefoot on concrete while raining… incredible!

A 2006-os X Faktorban bejutott a házba, majd zenei tanulmányokat folytatott a bostoni Berklee College-ben. Ezután Los Angeles-be költözött, hogy elindítsa dalszerzői karrierjét. De hiába működött közre Fantasia Grammy-díjra jelölt, Back to Me című albumán és vokálozott Whitney Houston legutolsó lemezén, a másoknak dalokat írni nem volt neki való, és csak arra várt, hogy saját karrierjét beindíthassa. Amikor Nigériában kezdett egyre népszerűbbé válni az afrobeat, úgy döntött, hogy hazaköltözik.

Tiwa Savage – Kele Kele Love [Official Video]

Visit our website http://iroking.com/ Rocking video from the first Nigerian to almost win a Grammy award. Tiwa Savage passes across her message of “no kele k…

Első önálló slágere, a Kele Kele 2010-ben jelent meg. Nigériai honfitársait viszont felbosszantotta, hogy a videóklipben lenge öltözetben látják viszont az énekesnőt, ami addig szokatlannak számított egy afrikai előadótól. Az első koncertjén vízzel teli zacskókkal dobálták meg, ami Nigériában egyenértékű a kifütyüléssel. Így inkább visszatért az Egyesült Államokba, ahol egy következő kislemezzel, a nagy port kavaró Love Me, Love Me, Love Me-vel jelentkezett. A klipben ismét sokat sejtető ruhában látjuk, olyannyira, hogy Nigériában be is tiltották a videót.

Lady Gaga felidézte a borzasztó emlékeit a megerőszakolásával kapcsolatban

lady gaga megerőszakolás, lady gaga oprah

A klip körül kirobbant vita és betiltás csak jót tett a népszerűségének: 2012-ben szerződést kapott a Pepsitől, 2016-ban bekerült Jay-Z ügynökségébe, a Roc Nationbe. 2018-ban elnyerte az MTV Europe legjobb afrikai előadónak járó díját. Amíg idáig eljutott, többször is megfordult a fejében, hogy abbahagyja, ám a most négyéves fia mindig adott neki erőt a folytatáshoz.

„Nem akartam, hogy a fiam azt lássa, hogy az anyja feladja” – árulta el az interjú során.

Közszereplőnek lenni nagyobb felelősséggel is jár

Savage eddig elért sikereit és ismertségét a hazájában egyre súlyosbodó erőszakhullám megfékezése érdekében kívánja bevetni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nigériában olyan mértéket öltött az erőszak az utóbbi időben, hogy senki nem is tudja függetleníteni magát tőle. Aki olyan szerencsés, hogy nem első kézből élte át, annak biztosan van áldozat az ismeretségi körében[/perfectpullquote]

– erősíti meg az énekesnő a hivatalos statisztikákat. A rendőrség szerint Nigériában 2020 január és május között 700-al több erőszakos esetet jelentettek a hatóságoknak, főleg a karantén ideje alatt ugrott meg a regisztrált esetek száma. (Ez a tendencia Magyarországra is jellemző: egészen friss hír, hogy a kényszerű összezártság miatt nem csak a családon belüli erőszak körébe tartozó esetek, hanem a gyilkosságok száma is jelentősen nőtt.)

https://www.instagram.com/p/CCtdc4LB9G9/

Nigériában hatalmas közfelháborodást keltett az elharapódzó erőszak. Savage kezdeményezése, a We Are Tired (Elegünk van) onnan indult, hogy kezdetben ezzel a hashtaggel adott hangot elégedetlenségének, amiért a hatóságok nem foglalkoznak kellő komolysággal a témával.

Tiwa Savage – Love Me 3x [Official Video]

Go To http://iROKING.com/tiwasavage for FREE Nigerian Music.Tiwa Savage finally puts out the long wait for the new SPANKING HOT video for her second single Lov…

„Sokan azért nem tesznek feljelentést, mert nem engedhetik meg maguknak anyagilag, hogy pereskedjenek” – magyarázta Savage. Már folyamatban van a We Are Tired jótékonysági szervezetként történő bejegyzése, de az énekesnő addig is jogi segítséget nyújt az áldozatoknak. Savage felvette a kapcsolatot más szervezetekkel és előadókkal anyagi segítség reményében. A helyi rendőrséggel arról tárgyal, hogyan lehetne a szexuális erőszakot elszenvedők számára létrehozott segélyvonalakat népszerűsíteni.

„Szívemen viselem az emberiség sorsát. Személyes ügy, de közszereplőként nagyobb felelősséget kell vállalnunk, ez a szerepünkkel jár. Bár nem mindenki gondolja ezt így, ahogy a politikai nézeteit sem osztja meg mindenki a nyilvánossággal” – nyilatkozta.

A TikTok-felhasználók egységes kézjellel tudatják a családon belüli erőszakot

A TikTok videómegosztó oldalt a legtöbben a táncolós és éneklős felvételek közzétételére alkalmazzák. Az oldalon nap, mint nap új trendek jelennek meg, fülbemászó dallamok, egyszerű mozdulatok adnak lehetőséget a felhasználóknak kreativitásuk kiélésére. A közösségi oldallal hihetetlen nagy tömegeket lehet elérni. Ez nemcsak a népszerűség növelése kapcsán fontos szempont, de olykor életmentő segélykiáltásoknak is felületet biztosít.

Savage hamarosan megjelenő, Celia című albuma a kiszolgáltatottságról, az erőről, az érzékiségről és a felelősségről szól majd. Pont azokról az erényekről, amelyekkel Savage kezdeményezése oly sok honfitársnőjét bátorítja.

Women’s rights are human rights! Thank you @aifeoluwa_ for these powerful images. #WeAreTired!

No Description

Magyarországon Molnár Áron színész, a szinte már civil szervezetként működő noÁr formáció frontembere hívta fel legutóbb a közvélemény figyelmét az erőszakot elszenvedő gyerekek ügyére.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Hallgatom > Tiwa Savage: A nigériai popsztár, aki a karrierje után az erőszak ellen küzd
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból