Ti is rákaptatok az olvasásra a karantén alatt? Ne hagyjatok fel ezzel a jó szokással a kijárási tilalom feloldása után sem! Tíz írónő közelmúltban megjelent kötetét ajánljuk, angolul tudóknak.

Nem csak lányregények

Ahogy lassan újraindul az élet Magyarországon is, a kiolvasott karanténolvasmányok helyett elkezdhetjük beszerezni a nyaraláshoz, hétvégi pihenésekhez való könnyedebb olvasmányokat. A Harper’s Bazaar gyűjtése ehhez a lehető legjobbkor jött: angolul tudó olvasóinknak ajánljuk az alábbi, többségében egészen friss megjelenésű regényeket.

Tanulmány szerint az emberek többet olvasnak a koronavírus miatt

A koronavírus káros hatásai mellett pozitív hozadéka is van a világjárványnak. A korlátozások miatt csökkent a légszennyezettség, a fiatal generáció tagjai törődni kezdtek az idősekkel és az olvasás iránti kereslet is megnövekedett, bizonyítja egy, a The Guardianon megjelent kutatás. Az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint a kijárási korlátozások bevezetése óta duplájára nőtt az olvasási kedv.

Ha pedig inkább magyarul szerettek olvasni, nemrég felelevenítettünk néhány sci-fi klasszikust, vagy böngészhettek a BBC tavaly kiadott, tematikus 10×10-es toplistájáról is.

Kiley Reid: Such A Fun Age (Életünk legviccesebb szakasza)

Akinek bejött a Little Fires Everywhere sorozat, az bizonyára felveszi olvasmánylistájára a Such A Fun Age-et is. A fiatal kaliforniai írónő megkapó története a faji problémákról és kiváltságról szól. Főszereplője, Alix Chamberlain eddig mindent megkapott az életben. Az egész megélhetését arra alapozta, hogy bemutassa másoknak, hogy lehet mindezt megvalósítani.

Reese Witherspoon két vígjáték főszereplőjeként tér vissza a Netflixen

Úgy tűnik, Reese Witherspoon a The Morning show sikere után egy pillanatra sem állt meg: új sorozata, a Little Fires Everywhere márciusban indult, az SXSW Filmfesztiválon virtuálisan debütált legújabb filmje, a My Darling… , amelyben Joaquin Phoenix volt a partnere. A karanténban sem pihent, Shine on at Home címmel élő beszélgetős műsort vezetett az Instagramon.

Amikor színesbőrű bébiszitterét, Emira Tuckert azzal vádolja egy biztonsági őr, hogy elrabolta gyermekét az élelmiszerboltból, Chamberlain sokkot kap. A biztonsági kamera felvételének megtekintése után Alix elhatározza, hogy segít a tehetetlen és megalázott Emirának. De Emira nem bízik Alix segítségnyújtásában, és amikor a videón kiszúrják Alix egy régi ismerősét, a két nő érdekellentétbe kerül, és minden, amiről addig azt hitték, hogy tudnak magukról és egymásról, veszélyben forog.

“This girl is the nastiest skank betch i have ever met…do NOT trust her…”

No Description

Emma Straub: All Adults Here (Felnőttek)

Emma Straub discusses her novel ALL ADULTS HERE, a #BNBookClub pick!

Oour latest #BNBookClub pick is Emma Straub’s ALL ADULTS HERE, a multigenerational novel about one unforgettable family and how we never stop growing up. Joi…

Liane Moriarty, a Hatalmas kis hazugságok szerzőjének rajongói, aki egyébként maga is oda van Straub munkásságáért, bizonyára kedvelni fogják az ifjú írónő könyvét. Astrid Strick-nek három felnőtt gyermeke van, és egy olyan titka, amely, ha kiderül, fenekestől felforgatná a szépen felépített kertvárosi életét. Nicky, a fiatalabb fia sodródik és nevelési hibák sorozatát követi el. A lánya, Porter terhes, de képtelen feladni kamasz életét gyermeke születése érdekében. Elliot, Astrid idősebb fia egy sajátos mércével méri az életét. A családtagok eddig elrejtették egymás elől valódi önmagukat és félelmeiket, de amikor Nicky javíthatatlanul kíváncsi lánya, Cecilia látogatóba jön, jelenléte fenyegetést jelent a látszólagos nyugalomra.

Így néztek ki a Szívek szállodája színészei 20 évvel ezelőtt és most

Az Amy Sherman-Palladino alkotásában hét évadot megélt széria két főszereplője Lauren Graham és Alexis Bledel, azaz Lorelai és Rory Gilmore. Az anya és lánya történetét bemutató sorozat egy kitalált connecticut-i kisvárosban, Stars Hollow-ban játszódik. Több témát is körüljár, többek között a családi problémákat, barátságot, szerelmet ugyanúgy, mint a generációs különbségeket és társadalmi osztályokat.

Az írónő ajánlása szerint egy Szívek szállodája-hangulatú kisvárost teremtett, ami már önmagában elég, hogy kedvet kapjunk az olvasáshoz. Valamint ehhez a könyvhöz mindenkinek köze van, hiszen az egyik fő témája a szülő-gyerek kapcsolatok változatos megjelenése.

Miranda Popkey: Topics Of Conversation (Beszédtémák)

Miranda Popkey első, szexben és öngyűlöletben bővelkedő regénye szinte teljes egészében nők közötti párbeszédeken alapul. A két évtizeden át tartó történetet egy meg nem nevezett elbeszélő tolmácsolásában hallhatjuk, aki csak sodródik az életben, és várja, hogy nőiségét végre megélhesse.

No Title

I wrote a novel. It’s called Topics of Conversation. It’s about power, desire, narrative — everything I’ve been thinking about for the past two decades. It’s not out until January, but you can preorder it at your local indie bookstore, or at Indiebound: https://t.co/Ib5IiRFARH

Minden fejezetben bizalmas és okos diskurzusnak lehetünk tanúi szégyenről, szerelemről, hűtlenségről, önsorsrontásról. A beszélgetések mindig más időben és eltérő megvilágításból zajlanak. A már-már leskelődő pozícióban lévő olvasó pedig úgy érezheti, hogy olyan bensőséges beszélgetéseket hallgat ki, amilyenekre a saját életében is mindig vágyott. 

Emily Henry: Beach Read (Könnyed nyári olvasmány)

Augustus Everett népszerű fikciós irodalmi szerző, January Andrews pedig sikerlistás szerelmes regényeket ír. Az írónő hősei egymáséi lesznek a történet végén, a férfi főszereplői pedig meghalnak. Ég és föld. A két művészben az az egyetlen közös pont, hogy három hónapon át mindketten egy egymás mellett elhelyezkedő tengerparti nyaralóban próbálnak túljutni az írói válságukon.

Samuel Beckett utolsó napjairól szóló regény kapta a Goncourt-díjat

A februárban megjelent regény a címadó, Le Tiers-temps nevű párizsi idősotthonban játszódik, ahol a Nobel-díjas író 1989-ben meghalt, írja a . Az ír szerző az elmúlásra várva felidézi élete nagy szenvedélyeit, szenvedéseit és örömeit, amelyek az intézmény mindennapjainak megfigyelésével keverednek a műben.

Életük fordulópontra jut, amikor egy homályos estén megállapodnak arról, hogy új módszert vezetnek be az írás során: Augustus pozitív témákról fog írni, January pedig megírja a következő Nagy Amerikai Regényt. Mindketten befejezik a saját művüket, és nem lesz senki senkibe szerelmes. De a nyár előrehaladtával January rájön, hogy hatalmas szakadék tátong az élete és a saját magának szóló narratívája között. Elgondolkodik azon, hogy vajon még miben tévedhetett élete során, többek között a szomszédos nyaralóban lakó férfiről.

Naoise Dolan: Exciting Times (Izgalmas idők)

Sally Rooney, a Normális emberek szerzőjének olvasótáborának éjjeliszekrényéről nem hiányozhat az elsőkönyves írónő alkotása. Ava Dublinból Hong Kongba utazik szerencsét próbálni, ám nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt remélte. Napközben jómódú gyereknek tanít angolt, esténként pedig próbálja elkerülni lakótársát a szűk lakásban. Ava megismerkedik Juliannal, egy jófej brit bankárral, akivel feminista nézetei ellenére szexuális kapcsolatot kezd, és hagyja, hogy a férfi ajándékokkal halmozza el.

Kihirdették a Costa Év Könyve díjat: Bart van Es oxfordi professzor holokauszttörténete nyerte el

Bart van Es oxfordi professzor The Cut Out Girl (Kiszakított lány) című művének főhőse egy fiatal zsidó lány, akit a szerző nagyszülei bújtattak a második világháború alatt. Bart van Es a könyvben felidézi, hogy a holland kislányt kilencévesen fogadták be a nagyszülei még az előtt, hogy a gyerek szüleit Auschwitzba hurcolták volna – írja a .

Amikor a nő visszatér Londonba, elbizonytalanodik, hogy hol is tart kettejük kapcsolata. Snitt. Megjelenik Edith, az ambíciózus és határozott hongkongi ügyvédnő, amilyen – és akivel – Ava lenni szeretne. Ava választás elé kerül: mennyen vissza Julian váratlan megjelenése után a laza kapcsolatba vagy vesse bele magát az ismeretlenbe Edith-tel?

Shelfie with Naoise Dolan

Naoise Dolan is a writer to get very excited about. Her debut, Exciting Times, places Ava in Hong Kong, teaching English to rich children and negotiating the…

Frances Cha: If I Had Your Face (Ha látnám az arcodat)

Az If I Had Your Face a mai Szöul kívülálló számára kevésbé ismert világában merül el. Itt úgy járnak az emberek plasztikai sebészhez, ahogy mások fodrászhoz, ahol a nők versengenek azért, hogy gazdag üzletembereket szórakoztathassanak titkos bárok hátsó szobáiban, és ahol a K-pop mánia tarol. Ebben az ijesztő környezetben próbál boldogulni négy fiatal lány.

„Nálunk egy kávé erejéig mindenki hőssé válhat” – Egy meseszerű kávézó Dél-Koreában

Színes világban élünk, melyben számtalan lehetőség rejlik. Szerintem az ember mindig képes valami egyediséget felfedezni a dolgokban és másokban. A legtöbb kávézóban azonban ezek a különleges jegyek elvesznek, mivel mindig a kávé kerül a középpontba. Mi pedig egy olyan helyet szerettünk volna megalkotni, ahol a berendezés helyett a látogatók kerülnek fókuszba.

Kyuri, a gyönyörű konzumlány, akinek a nehezen megszerzett pozíciója a titokzatos hátsó szobában veszélybe került egyik vendégével történt meggondolatlansága miatt. Lakótársa Miho, az árva lány, aki egy neves New York-i iskolába kapott ösztöndíjat, ahol az élete tragikusan összefonódik a legbefolyásosabb koreai elit örökösével. Wonna, a szomszédjuk terhes, és fogalma sincs, férjével hogyan fogják eltartani gyermeküket a jelenlegi gazdasági helyzetben. Ara menő fodrász, aki mániákusan odavan az egyik K-popsztárért, és ez a rögeszméje erőszakos cselekedetbe sodorja. Az ajánlások szerint az utolsó oldalig letehetetlen a könyv.

Frances Whiting: The Best Kind of Beautiful (A legcsodálatosabb szépség)

Frances Whiting, az egyik legkedveltebb ausztrál publicista regénye tavaly októberben jelent meg. Léleksimogató mese az introvertált volt gyereksztárról, Florence Saint Claire-ről, aki híres zenészcsalád tagjaként próbálja megtalálni helyét, leginkább a növényei között.

Leonardo Dicaprio közel 1 milliárd forintot adományozott az ausztrál tűzvész megfékezésére

Az alapítvány létrehozta az Australia Wildfire Fund nevű alapot, hogy azon keresztül jutassa el az országszerte pusztító katasztrofális bozóttüzek megfékezését támogató nemzetközi segítséget, írja a . Leonardo DiCaprio, a környezetvédelmi aktivitásáról híres filmsztár Laurene Powell Jobs és Brian Sheth jótékonyságukról ismert milliárdos befektetők társaságában dolgozik egy új nonprofit környezetvédelmi világszervezet létrehozásán, amelyben a klímaváltozással és a fajpusztulással akarnak foglalkozni.

Albert Flowers ezzel szemben a társaság középpontja, aki hajnalig bulizik a városi tetőteraszokon. Florence és Albert kollégák és barátok, akik azt gondolják, hogy alaposan ismerik már egymást. De valahol aközött van az igazság, amit ők gondolnak magukról és az emberek vélnek róluk.

Tiffany Tsao: The Majesties (Őfelségei)

A The Majesties egy letehetetlen thriller, amit egy lélegzetvételre el lehet olvasni. A főszereplő két nővér, Gwendolyn és Estella, akik élete látszólag tökéletes a gazdag családjukban. Ám egyszer csak Gwendolyn kómából tér magához, és rájön, hogy testvére, Estella megmérgezte őt és a több mint száz fős családot. Gwendolyn, a tömeges mérgezés egyetlen túlélője próbálja felidézni az emlékei között, hogy vajon miért tette ezt Estella. Indonézia luxuspalotái, a csillogó párizsi divathét, napsütötte kaliforniai tengerpart és az ausztrál olvasztótégely, Melbourn között játszódó történet igazi önfeledt kikapcsolódást ígér.

CRAZY RICH ASIANS – Official Trailer

Every family has its crazy. Watch the new trailer for #CrazyRichAsians, only in theaters August 15. – Jon M. Chu (“Now You See Me 2”) directed the contempora…

 

Marian Keyes: Grown Ups (Felnőttek)

Marian Keyes kötetei a magyar olvasók előtt is ismertek. A Görögdinnye és a Szusi kezdőknek írónője legújabb, idén februárban megjelent regényével, a Grown Ups-szal három év szünet után jelentkezett. Casey-ék csodálatos család: Johnny, Ed és Liam a három fivér, gyönyörű és tehetséges feleségeik és gyermekeik rengeteg időt töltenek együtt. A felszín alatt azonban korántsem ilyen rózsás a kép. Miközben egyesek összecsapnak, mások túlontúl kedvelik egymást. Az életük azonban folyik tovább a megszokott medrében, egészen addig, amíg Ed feleségének, Carának agyrázkódása nem lesz. Johnny születésnapi ünnepségén egyetlen meggondolatlan megjegyzés után elszabadulnak a titkok. A három pár tagjai megdöbbenve állnak a kibontakozó lelepleződések előtt: ideje végre felnőni?

Grown Ups by Marian Keyes

The brand-new book from the Number One bestselling author of The Break and The Woman Who Stole My Life. PRE-ORDER Receive an exclusive signed edition with sp…

Bernardine Evaristo: Girl, Woman, Other (Lány, asszony, egyéb)

A humorral és szívvel megírt Booker-díj nyertes regény, a Girl, Woman, Other tizenkét különböző személyiségű szereplő életútját és megpróbáltatásait követi. Elsősorban színesbőrű, brit nők mesélnek családjukról, barátaikról, szerelmeikről több mint száz éven át. A „dicső, újfajta történelemként” emlegetett kötet csodálatos portrét fest az állandóan változó brit társadalomról.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet