A ciprusi legfelsőbb bíróság semmissé tette a korábban kiszabott ítéletet és felmentette azt a brit nőt, akit azzal vádoltak meg, hogy két évvel ezelőtt csak kitalálta, hogy tizenketten megerőszakolták őt az ország egyik népszerű üdülőhelyén.

Visszavonta a feljelentést

2019 júliusában az akkor 19 éves nő azért tett feljelentést, mert 12 izraeli férfi megerőszakolta őt Ayia Napa egyik szállodájában. Később visszavonta a feljelentését, majd a hatóság félrevezetése miatt négy hónapos börtönbüntetést kapott – írta a Guardian.

Az ítélet ellen fellebbezett. Azóta is tartja, hogy rendőri nyomás hatására vonta vissza a feljelentését és változtatta meg a vallomását. Szerint kihallgatása kényszer alatt, ügyvédje jelenléte nélkül zajlott nyolc órán keresztül.

Elismerték az igazát

A legfelsőbb bíróság most elismerte, hogy az eljárás nem tisztességesen zajlott és ezzel az ügyet le is zárták.
A nő annak idején a tárgyalások ideje alatt el sem hagyhatta az országot. Bár a mostani ítélet kihirdetésekor nem volt jelen a teremben, de édesanyja közleményében azt írta, “hatalmas megkönnyebbülés, hogy a ciprusi hatóságok elismerték a jogi eljárásban vétett hibákat. Bár ez nem menti fel a rendőröket, bírókat és a hatalmon lévőket az alól, ahogyan bántak vele, remélhetőleg a lányom szenvedése pozitív változásokat hoz majd a jövőben az igazságszolgáltatásban.”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.