Ám az idők változnak, és egyre több az allergiás, valamint a tudatosan táplálkozó ember is.
Éppenséggel lehet, hogy szeretjük a tojást, de bármennyire is alapvető élelmiszer az egészséges táplálkozásban, a mértéktelenség még a tojásfogyasztás esetében is kerülendő.

Magas kalóriatartalmú

Egy nagyobb főtt tojásban 78 kalória van. Ha kilogrammonként kiszámoljuk a kalóriaértékét, láthatjuk, hogy nem feltétlenül jó választás egy fogyókúra során. Aki egészséges testsúlyban van, annak is a kalóriabevitel szinten tartása a cél, ezt pedig a tojás fogyasztásával csak nagyobb odafigyeléssel, mértékletességgel lehet fenntartani.

Magas a zsírtartalma

Egy nagyobb méretű tojásban 5,3 g zsír van. Kalóriaértékének 60%-a a benne lévő zsírokból származik. Erre érdemes odafigyelni, és mértékkel fogyasztani, amennyiben zsírszegény diétát követünk.

Kapcsolódó cikk

Tojás Napi 2 Tojás Mi Történik A Testünkkel Egészség Egészséges Életmód

9 dolog, ami a testeddel történik, ha napi 2 tojást megeszel

A tyúktojás hasznos tulajdonságait újra meg újra megkérdőjelezik.

Elolvasom a cikket »

Nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat

Egy tojásban kb. 1,63 g telített zsír van. Az összes zsírtartalom majdnem egyharmadát a tojás esetében a telített zsírok teszik ki. Mindössze pár évvel ezelőttig úgy tartották, hogy a telített zsírok hozzájárulnak a káros LDL koleszterin szintjének megnövekedéséhez, ami érelmeszesedéshez vezet, de ez a nézet még csak napjainkban kezd széles körben megváltozni.

A tojásfehérje

Bár a tojásfehérjének a kalóriatartalma alacsony, nagy mennyiségű protein elfogyasztása akár veszélyes is lehet. Ha nyersen eszünk belőle sokat, akkor pedig biotin hiány alakulhat ki. A tojás a második leggyakoribb okozója a gyermekkori allergiának, ezért a tojásallergia megelőzése érdekében egy éves korig nem javasolt tojást adni a gyermeknek.
A csirkéket gyakran antibiotikumokkal kezelik, ezek pedig antibiotikum rezisztenciát okozhatnak az emberben a tojáson keresztül, továbbá arra is volt példa a közelmúltban, hogy mérget mutattak ki bennük, többek közt dioxint. Egy amerikai kutatás szerint azoknál az embereknél, akik hetente 7 tojást vagy annál többet esznek, 23%-kal magasabb a halálozási arányt mértek, mint a tojást csak ritkábban fogyasztók esetében.
A tojás az egyik legfontosabb élelmiszer az egészséges étrendben, de a fogyasztása előtt mindenképp meg kell bizonyosodni arról, hogy biztonsággal fogyaszthatjuk, tekintettel úgy a tojás származására, mint az egyéni egészségi állapotunkra!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet