Ám az idők változnak, és egyre több az allergiás, valamint a tudatosan táplálkozó ember is.
Éppenséggel lehet, hogy szeretjük a tojást, de bármennyire is alapvető élelmiszer az egészséges táplálkozásban, a mértéktelenség még a tojásfogyasztás esetében is kerülendő.

Magas kalóriatartalmú

Egy nagyobb főtt tojásban 78 kalória van. Ha kilogrammonként kiszámoljuk a kalóriaértékét, láthatjuk, hogy nem feltétlenül jó választás egy fogyókúra során. Aki egészséges testsúlyban van, annak is a kalóriabevitel szinten tartása a cél, ezt pedig a tojás fogyasztásával csak nagyobb odafigyeléssel, mértékletességgel lehet fenntartani.

Magas a zsírtartalma

Egy nagyobb méretű tojásban 5,3 g zsír van. Kalóriaértékének 60%-a a benne lévő zsírokból származik. Erre érdemes odafigyelni, és mértékkel fogyasztani, amennyiben zsírszegény diétát követünk.

Kapcsolódó cikk

Nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat

Egy tojásban kb. 1,63 g telített zsír van. Az összes zsírtartalom majdnem egyharmadát a tojás esetében a telített zsírok teszik ki. Mindössze pár évvel ezelőttig úgy tartották, hogy a telített zsírok hozzájárulnak a káros LDL koleszterin szintjének megnövekedéséhez, ami érelmeszesedéshez vezet, de ez a nézet még csak napjainkban kezd széles körben megváltozni.

A tojásfehérje

Bár a tojásfehérjének a kalóriatartalma alacsony, nagy mennyiségű protein elfogyasztása akár veszélyes is lehet. Ha nyersen eszünk belőle sokat, akkor pedig biotin hiány alakulhat ki. A tojás a második leggyakoribb okozója a gyermekkori allergiának, ezért a tojásallergia megelőzése érdekében egy éves korig nem javasolt tojást adni a gyermeknek.
A csirkéket gyakran antibiotikumokkal kezelik, ezek pedig antibiotikum rezisztenciát okozhatnak az emberben a tojáson keresztül, továbbá arra is volt példa a közelmúltban, hogy mérget mutattak ki bennük, többek közt dioxint. Egy amerikai kutatás szerint azoknál az embereknél, akik hetente 7 tojást vagy annál többet esznek, 23%-kal magasabb a halálozási arányt mértek, mint a tojást csak ritkábban fogyasztók esetében.
A tojás az egyik legfontosabb élelmiszer az egészséges étrendben, de a fogyasztása előtt mindenképp meg kell bizonyosodni arról, hogy biztonsággal fogyaszthatjuk, tekintettel úgy a tojás származására, mint az egyéni egészségi állapotunkra!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.