TOP 5 kedvenc boszorkányos dalunk a Halloween margójára

Néhány embernek a boszorkányság nem jelent mást, mint a hegyes kalapot és a háztartásban használatos seprű befogását halloweeni kosztüm gyanánt. De léteznek olyan outsidereknek, mint mi is, akik az irodalomban,filmekben és a zenékben egyaránt rátaláltak erre a fajta varázslatra.

Az olyan nyugati stílusokban, mint a folkban  vagy a rockban például gyakran kötötték össze a boszorkányságot különböző történelmi eseményekkel és személyekkel, mint a salemi hármas boszorkányok (Rob Zombie: American Witch, Marilyn Manson: Cupid Carries a Gun), vagy Aleistes Crowley bűvész (David Bowie: Quicksand, Iron Maiden: Moonchild). Voltak azonban olyan zenészek is, akik egy adott generáció érzéseit próbálták meg dalba foglalni a földöntúli jelenségek iránt, mint a Jethro Tull frontemberének, Ian Andersonnak letagadhatatlan LSD használata a The Witch’s Promise megírása közben.

Sok férfi előadó a boszorkányokat a női szexualitás megszemélyesítőjeként használták, mint Carlos Santana a Black Magis Womanban (amit egyébként először Fleetwood Mac játszott fel), vagy Cliff Richard és a Devil Woman. A nők ezzel szemben inkább spirituális oldalról fogták meg a boszorkányság mivoltát, gondoljunk csak Kate Bushra (Waking The Witch), vagy Marianne Farithfullra (Witches’ Song).

Napjainkban inkább az ezotéria és a boszorkányság esztétikuma az, ami foglalkoztat olyan elektronikus előadókat, mint a detroiti Jimmy Edgar, vagy a Nightwave Glasgowból, aki a 2013-as megjelenését Magic Carpetnek keresztelte, mert olyan sample-öket használ, amiket a régebbi aladdinos filmekből és a Prince of Persia-játékokból ismerhetünk.

Alább összegyűjtöttük a kedvenc ilyen témájú dalainkat, amik felvelenítenek alakokat, történeteket és érzéseket annak érdekében, hogy emléket állítsanak ennek korszakokon átívelő inspirációs forrásnak: a boszorkányságnak.

Yoko Ono – Yes, I’m a witch (1974)

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A zenészként, előadóművészként és béke aktivistaként is ismert Yoko Ono 1974-ben írta ezt a dalt egy ‘elveszett hétvégén’, mikor éppen szünetet tartottak John Lennonnal. Szövegével nem csak, hogy megalkotta a tökéletes lelombozott himnuszt, de a feminista manifesztáció egyik legértékállóbb művét is megírta. A dalt 2007-ben a The Brother Brothers álmodta újra egy remixalbumán, ugyanezzel a névvel.

Fleewtood Mac – Rhiannon (1975)

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Steve Nick korai előadásában ez a dal nem véletlenül vált nagy kedvenccé. Ez a walesi boszorkányokat idéző dal mindig hatásos felvezetővel indul. A szöveg 10 perc alatt készült el, miután Nick elolvasott egy könyvet, amiben egy nő uralma alá von egy másik nőt. Később tudta csak meg, hogy a könyvbéli karakter egy olyan istennő után kapta a nevét, aki gyakran képzi középkori walesi mondák központi szereplőjét: ő volt Mabinogion.

Ozzy Osbourne – Mr. Crowley (1980)

OZZY OSBOURNE – “Mr. Crowley” 1981 (Live Video)

Listen to Ozzy Osbourne: https://OzzyOsbourne.lnk.to/listenYDSubscribe to the official Ozzy Osbourne YouTube channel: http://bit.ly/OzzyYTSubscribeOzzy performe…

A Black Sabbath frontemberének első szólóalbumán, a Blizzard of Ozzon jelenik meg a gótikus szintetizátorok áltatl Mr. Crowley, aki Aleister Crowley brit okkultistának állít emléket, mintha ő lenne Ozzy gonosz mása. A világ leggonoszabb embere címet Crowley azzal érdemelte ki, hogy elkötelezte magát a fekete mágia, az ópium és a szex felé. 1945-ös halálát követően kultikus figura lett olyan zenészek között, mint a The Beatles tagjai, David Bowie, vagy Jimmy Page, a Led Zeppelin gitárosa.

David Bowie – Magic Dance (1986)

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

“Slap that baby make him free,”, valószínűleg ez a legbénább szöveg valaha, de David Bowie dala, amit sokan Jim Henson 1986-os sötét fantasy filmjéből, a Labyrinthből ismernek, igazából egy kultikussá vált film, ami a felnőtté válásról szól egy olyan lány szájából, aki a családi felelősségek felvállalásával küzd. Habár a filmhez írt dalok mindegyik Bowie mesterművének mondható, a Magic Dance nevetséges rapjeivel és a gospelre hajazó kórusrésszel valószínűleg a legviccesebb dal a varázslatról, ami csak létezik.

Princess Nokia – Brujas (2017)

BRUJAS – PRINCESS NOKIA

From the album ‘1992 Deluxe’ available now on Rough Trade Records: http://smarturl.it/1992Deluxe Directed by Asli Baykal Co Directed and Concept by Destiny F…

Habár maga a zene inkább egy dzsungelbe repít minket, szövege és videója egyhangúan ünnepli a bronxi rapper, Princess Nokia afro és latin örökségét. Utalásokat találunk benne a karibi eredetű Santeríara, és a Nyugat-Afrikából származó Yoruba vallásokra, amik azért jöttek létre, hogy az afrikai diaszpóra részeként született nők erejét, hatalmát ünnepelje.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk