Tracey Emin követelte, hogy távolítsák el az általa a kormány gyűjteményének adományozott műalkotását a Downing Street 10. számból, mondván, hogy „a jelenlegi helyzet szégyenletes”.

A More Passion című alkotást sok látogató csodálhatta meg a kormányzati rezidencián

A More Passion című neonművet 2011-ben helyezték el a Downing Streeten, amikor David Cameron volt a miniszterelnök. Egy szerdai Instagram-bejegyzésben Emin azt mondta, hogy az eltávolítását kéri. Később azt mondta a The Guardiannak, hogy Boris Johnson „viselkedése és a bűnbánat hiánya” a Downing Street-i partibotrány miatt „bizarr”.

Ez az én neonom, ami a Downing Street 10. szám alatt lóg. Ajándékom volt a kormány műgyűjteményének. Kérem, hogy távolítsák el a műalkotásomat a Downing Street 10-ből. Úgy érzem, a More Passion az utolsó dolog, amire ennek a jelenlegi kormánynak szüksége van. Szégyenletes ez a jelenlegi helyzet

– írta az Instagramon. 

Cameron, aki miniszterelnökké válása után felkérte Emint, hogy készítsen egy műalkotást, a neont az első emeleti terrakottaszoba elé akasztotta, amelyet gyakran vendéglátásra használnak. Elhelyezkedése miatt sok látogató számára vált láthatóvá.

Tracey Emin úgy gondolja, szégyenletes, hogy Boris Johnson nem mutatott megbánást a partikkal kapcsolatban

Tracey Emin azt mondta: „Ajándékba adtam [a műalkotást], nem kérem vissza. A műalkotás a kormányé, nem azé, aki éppen hatalmon van. Lóghat a brit kairói nagykövetségen, vagy visszakerülhet a raktárba. Sok helyre mehetne, de jelenleg nem tartom túl jó ötletnek, hogy a Downing Street 10. szám alatt található.”

A Downing Street-i bulikról szóló leleplezések, miközben az emberek „temetést tartottak a telefonjukon keresztül”, szégyenletesek voltak, és „az embereket ez nagyon megbántotta” – mondta. „A társadalomban mindenki megszenvedte a Covidot. Egyszerűen furcsának tartom a [miniszterelnök] viselkedését és a bűnbánat hiányát.”

Az 58 éves Emint 1999-ben jelölték a Turner-díjra, amikor kiállította a My Bed című, saját vetetlen ágyának installációját, amely használt óvszert és vérfoltos fehérneműt tartalmaz. Munkái különféle médiumok segítségével készültek, beleértve a rajzot, a festést, a szobrászatot, a filmet, a fényképezést, a neonszöveget és a varrott rátéteket.

A kormányzati művészeti gyűjtemény nem kívánt nyilatkozni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet