A tudósok megtanították az aranyhalakat arra, hogy járművel közlekedjenek a szobában és eljussanak a haleledelekhez. A lények a vezetőülés helyére szerelt kis tartályban bizonyos irányokba úszva tudnak manőverezni egy speciálisan kialakított járműben.

A mozgáskoordináció a lényeg

Az úttörő jármű reagál a hal mozgására a vízben, amint felgyorsul, fordul vagy megáll. Az orvosbiológiai mérnökökből és idegtudósokból álló csapat képes volt megtanítani az aranyhalakat arra, hogy vezessék az „autót” és eljussanak a célpontokhoz, hogy eledelhez jussanak – írta meg a The Sun.

Hat különböző hal sikeresen kormányozta a járművet a szobákon keresztül a célpontokhoz, miközben elkerülték a zsákutcákat és a csali célpontokat. Minden hal megtanult egy rózsaszín célpont felé kormányozni egy háromszor négy méteres helyiségben.

Izraeli találmány

A négy motoros, kerékkel szerelt jármű úgy mozog, hogy kamerával, számítógéppel és fényérzékelő technológiával követi a vezető halak mozgását.

Azt mondták, hogy a területek felfogása a halak agyában és a felfogáshoz használt stratégiái ugyanolyan sikeresek lehetnek a szárazföldön, mint a vízben.

„Ez azt mutatja, hogy az aranyhalak kognitív képességgel rendelkeznek egy összetett feladat megtanulására egy olyan környezetben, amely teljesen eltér attól, amelyben fejlődtek. Mindenki, aki próbált már megtanulni biciklizni vagy autót vezetni, tudja, ez elsőre kihívást jelent. A halak fokozatosan jártasabbakká váltak és az utolsó alkalomra sikeresen megmutatták a jármű feletti uralmukat” – mondta Shachar Givon doktorandusz.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet