Egy egyetemista felfedezett egy új dinoszauruszfajt, a pteroszauruszt

A pteroszauruszok eddig ismeretlen faját azonosította az angliai Portsmouth-i Egyetem egyik hallgatója több mint 100 évvel ezelőtt felfedezett ősmaradványok átvizsgálásakor. Mai tudásunk szerint ezen dinoszauruszok voltak az első gerinces őshüllők, akik megtanultak repülni.

Fosszíliákat elemzett

A Cambridge-i Egyetem hallgatója, a 26 éves Roy Smith Sedgwick Földtudományi Múzeumában, valamint a Brighton és Hove-i Booth Természettudományi Múzeumban őrzött fosszíliákat elemezte, amit 1851 és 1900 között néhány munkás talált a cambridgeshire-i mocsaras Fens-vidék egyik lelőhelyén, írja a BBC.

Pteroszaurusz Uj Dinoszaurusz Faj
Úgy gondolja, Roy Smith, aki felfedezte az új fajt, hogy az észak-afrikai pteroszaurusz fajhoz hasonlatos / Fotó: Davide Bonadonna

A fosszíliák egy részét annak idején cápagerincnek vélték, Smith azonban rájött, hogy valójában fogatlan pteroszauruszok állkapocstöredékeiről van szó.

Ez egy paleontológiai rejtély​

A doktorandusz szerint a fosszílián látható aprócska lyukakban idegek futottak, amelyek a táplálkozásban játszottak szerepet. 

Roy Smith Pteroszaurusz Uj Dinoszauruszfaj
Roy Smith kezében tart egy pteroszaurusz állkapcsot, amely rokonítható azzal a típussal, amit talált / Fotó: Portsmouthi Egyetem

A cápák gerincében nincsenek ilyenek lyukak, ám a korai paleontológusok ezeket nem vették észre.

Két példány a pteroszaurusz rend Ornithostoma nemébe tartozik, ám van egy további fosszília, amely egyértelműen különbözik ezektől és egy új fajt képvisel, ez egy paleontológiai rejtély

– jegyezte meg Smith, aki hozzátette, hogy az ősmaradvány töredezettsége miatt az új fajnak nem lehet nevet adni.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A doktorandusz szerint nem valószínű, hogy a lelőhelyen sikerül újabb töredékeket találni, ám ígérete szerint amint véget érnek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások, beleássa magát a többi múzeum gyűjteményébe az új faj esetleg további maradványai után kutatva.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból