Nem csak itt, a Földön, hanem a légkör távoli részében lejátszódó természetes folyamatokat – amelyből űrszemét lesz – is megzavarja a szén-dioxid-kibocsátás növekedése.

A földi szén-dioxid-kibocsátás csökkenti a légkör sűrűségét

Túl sok elhasznált műholdat és egyéb űrszemetet hagyunk az űrben keringeni, írja a The New York Times. Az űrszemét egyre halmozódó mennyisége pedig majd a jövő nemzedék vállát fogja nyomni: nehezebb vagy egyenesen lehetetlen lesz feljutni az űrbe.

Ha az atmoszféra alacsonyabb és sűrűbb részeibe kerül az űrszemét, akkor önmagától megsemmisül, elég. Ezt a természetes folyamatot azonban megzavarja, hogy egyre növekszik a szén-dioxid-koncentráció, ami csökkenti a légkör sűrűségét. Emiatt kevésbé érvényesül ez a hatás.

Urszemet Szen-Dioxid Koncentracio

A múlt hónapban megtartott Európai Űrszemét Konferencián elhangzott előadás arra figyelmeztetett, hogy eddig alábecsültük ezt a problémát, és 2100-ra a legrosszabb forgatókönyv szerint akár a mostaninak ötvenszeresére is nőhet a Föld körül keringő űrszemét mennyisége.

Dr. Hugh Lewis, a Southampton Egyetem űrszemét szakértője, a tanulmány egyik szerzője szerint komoly okunk van az aggodalomra. A légkör normál működése segít az űrszemét megsemmisítésében: ha a sűrűbb összetételű, alacsonyabb rétegbe zuhannak a már nem használt maradványok, akkor ott kevesebb mint tíz év alatt elégnek.

Kapcsolódó cikk

A légkör alacsonyabb részén a szén-dioxid-molekulák elnyelik, majd kibocsátják magukból a napsugárzás energiáját, ami hőként jelenik meg. De 100 km felett, ahol már ritkább a légkör, ezzel ellentétes folyamat játszódik le. Nem nyeli el semmi az energiát, így az elvész a világűrben.

A világűrt is teleszemeteljük

2000 óta a 400 km magasan lévő légkör sűrűsége 21%-kal csökkent a növekvő szén-dioxid-koncentráció miatt. 2100-ra, ha az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület legrosszabb forgatókönyve szerint duplájára nő a széndioxid-koncentráció, ez az érték 80%-ra is nőhet.

Jelenleg több mint 2500 tíz cm-nél nagyobb tárgy kering a Föld körül 400 km körül vagy alatt. A legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén ezen tárgyak száma elérheti akár a 125 ezret is.

Még a legoptimistább forgatókönyv szerint is, ha csökken vagy stagnál a szén-dioxid koncentrációja, akkor is megduplázódik az űrszemét mennyisége, de a legvalószínűbb számítás szerint 10-20-szorosára nő.

Az eredmények következményei az olyan cégeknek okozhat nehézséget, mint a SpaceX vagy az Amazon, amelyek nagy kiterjedésű műholdállomások kialakítására készülnek az űrben. 

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) éppen a múlt hónapban hagyta jóvá a SpaceX arra vonatkozó kérelmét, hogy a közel háromezer Starlink műholdjukat közelebb hozzák a Földhöz, mivel az atmoszférában majd úgyis belátható időn belül megsemmisülnek maguktól a feleslegessé vált műszerek.

A szennyező gondoskodjon az űrszemét eltávolításáról

A testület szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a kérelmezők a NASA szoftverével számítják ki a földközeli műholdak élettartamát. Hozzátette, hogy az FCC rendszeresen felülvizsgálja, milyen szabályzók alapján működik, követi a fejlesztéseket és a tudományos felfedezéseket.

Dr. Lewis kijelentette, hogy ezentúl nem szabad kizárólag a légkörre bízni az űrszemét megsemmisítését, hanem azoknak, akik műszereket juttatnak fel, aktívan részt kell venniük ebben a folyamatban és a tervezéskor prioritásként kezelni az űrszemét eltávolítását.

A japánok egy sajátos megoldással álltak elő: fából készítenének műholdat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet