A kormány – az Országgyűlés előzetes állásfoglalását követve – úgy döntött, hogy nem vesz részt az Európai Ügyészség létrehozásában és a megerősített együttműködésben sem – közölte az igazságügyi miniszter kedden a Facebook-oldalán.

Varga Judit szerint sok a kérdőjel az Európai Ügyészséget illetően

Varga Judit bejegyzése szerint ez szuverenitási kérdés, mert „Brüsszel az Európai Ügyészség felállításával még több hatalmat akar magának a tagállamok kárára”.

„A luxembourgi székhelyű testület kedden kezdte meg működését. Az ügyészséget létrehozó dokumentum nem felel meg olyan alapvető, elvi szintű és szakmai elvárásoknak, mint a nemzeti önrendelkezés és az alkotmányos berendezkedés teljes tiszteletben tartása” – írta Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán. Ismertette: Lengyelország, Dánia, Svédország és Írország sem csatlakozott az ügyészséghez, a négy ország jelezte távolmaradását a szervezettől.

Varga Judit Europai Ugyeszseg
Varga Judit Igazságügyi Miniszter / Fotó: Varga Judit Facebook-Oldala

A közlemény szerint az Európai Ügyészséggel kapcsolatban továbbra is sok a kérdőjel, a megoldatlan probléma és rengeteg a hiányosság, az összképet nézve pedig „az egész szervezet működési mechanizmusa kaotikus és bizonytalan”.

Kapcsolódó cikk

A magyar kormány egyelőre megfigyelőként, érdeklődve követi, hová vezet az Európai Ügyészség működése, írta a miniszter, aki úgy fogalmazott: „nagy fájdalom lenne az integrációnak, ha csak egy újabb, tagállamokat vegzáló, nemzetek feletti zsarolóeszköz jönne létre.”

A Legfőbb Ügyészség munkamegállapodást kötött az Európai Ügyészséggel

Varga Judit kiemelte: bár Magyarország nem csatlakozik a szervezethez, az Európai Ügyészség és a magyar Legfőbb Ügyészség közötti munkamegállapodást már elfogadták, ezzel megelőzve a többi kimaradó tagállamot.

Elmondható tehát, hogy Magyarország, mint mindig, most is partner, de továbbra is két lábbal a földön állunk és a józan észt követjük döntéseink során

– írta. A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a korrupcióval szembeni fellépés rendkívül fontos mind európai, mind nemzeti szinten, azonban – mint írta – nem biztos, hogy a megoldás újabb és újabb intézmények létrehozatalában van. Véleménye szerint léteznek más keretek, amelyeken belül megfelelően fel lehet lépni a korrupció ellen. Ennek fő eszközei többi között az Eurojust vagy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) – tette hozzá Varga Judit.

A miniszter korábban sokat beszélt arról, hogy szükség van a Facebook hazai szabályozására, ahogyan az ellenzéki Momentum európai parlamenti képviselője, Donáth Anna is, de ez a téma egyelőre a kormány részéről lekerült a napirendről.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet