Már a kis mennyiségű húsfogyasztás is különbséget mutatott
A vegetáriánus étrendet követőknél jelentősen kisebb volt a megbetegedés kockázata
A friss megállapítások ugyanakkor tovább növelik azt a kutatási anyagot, amely pozitív, védő hatást tulajdonít a növényi alapú étrendnek – írták a kutatók a tanulmányban, amelyet a The Guardian brit lap ismertet a honlapján.
A brit Biobank résztvevői körében végzett kutatás egyebek közt kimutatta, hogy a kevesebb – legfeljebb heti öt alkalommal – húst fogyasztóknál 9 százalékkal kisebb a kockázata a bélráknak, mint a rendszeres húsevőknél; a vegetáriánus nőknél 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki posztmenopauzális mellrák, mint a rendszeres húsevőknél, bár ennek oka lehet az alacsonyabb testzsírmutató is; a vegetáriánus férfiaknál 31 százalékkal kisebb a kockázata a prosztataráknak, és 20 százalékkal kisebb azoknál, akik a növényeken kívül halat is esznek.
Felmérések szerint a britek 5-7 százaléka lehet vegetáriánus, míg a vegánok aránya 2-3 százalék lehet.
Kapcsolódó cikk
Az étlapon megjelenő üzenetek megduplázhatják a növényi alapú ételeket választók számát
Kétszer annyian választanak húsmentes opciót, ha a menün fenntarthatóságról olvasnak.