Nézem Színház Verses tüntetéssel tiltakoztak a Színművészeti Egyetem előtt

Verses tüntetéssel tiltakoztak a Színművészeti Egyetem előtt

Promóció

Élőláncos versfelolvasást tartottak augusztus 31-én, hétfőn a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előtt, így tiltakozva az intézmény bedarálása ellen.

Közel ezren lehettek a tüntetésen

Promóció
- Advertisement -

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói augusztus 31-én, hétfő este demonstrációt tartottak az intézményük függetlenségének elvesztése miatt. Később, éjfélkor, abban a pillanatban, amikor a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium átvette az irányítást az intézmény fölött, lezárták az épületet. Az egyetem vezetői eleget tesznek Vidnyánszky meghívásának, és találkoznak vele, de a HÖK közölte: csak akkor hajlandók tárgyalni, ha visszamennek a kiindulópontra, írja a 444.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előtt verses tüntetéssel tiltakoztak / Fotó: Halász Júlia

Este hatórára élőláncos versfelolvasást szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt, ahol az alkalomhoz illő, rövid verseket mondtak el körülbelül ezer ember előtt.

Felolvasták a Színművészeti Egyetem hallgatói a 13 pontos követelésüket

Hivatalos nyilatkozatot adtak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, akik éjfél óta kordon alatt tartják az intézmény épületét. A hétfő esti tüntetés után többen letáboroztak az épületben, sokan haza sem mentek az egyetemről. A helyszínen sátrakat is állítottak, valamint hálózsákokat hoztak.

A Szurdi Panni (az egyetem hallgatója), Simon Márton költő, Tóth Réka Ágnes költő-színházi dramaturg és Závada Péter költő által szervezett verses demonstráció után Parti Nagy Lajos közleményt adott ki, amely petíciót is tartalmaz. A petíciót több mint 160 író és költő, valamint Dés László zeneszerző és Vojnich Erzsébet festő írta alá.

A verses tüntetésen Parti Nagy Lajos egyik 20 éve írt versét, a Szívlapotot olvasta fel:

Parti Nagy Lajos

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Míg Nemes Z. Márió az alábbi versét:

Nemes Z. Márió

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

„Aki emberséges viszonyokra vágyik, az emigrál”

Schilling Árpád rendező szeptember elsején közzétett posztjában többek között azt írta, „itt most eltipornak valamit, ami színház és film és magyar. Az biztos, hogy nyoma marad. Megőrizzük emlékét, és teszünk azért, hogy ami itt keletkezett, ne tűnhessen el.”

Mucsi Zoltán: Kiver a víz, amikor a kultúrában is karaktergyilkossággal intéznek ügyeket

„Szemernyi bölcsesség” sincs a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyének a kezelésében Mucsi Zoltán szerint. A Válasz Online-nak adott interjúban elismerte, hogy nyilván van hiba abban, ahogy a Színművészeti működik, és nincs helyzet, amelyen ne lehetne javítani, de “ez a mód viszont, hogy le sem ülnek a Színművészeti vezetésével, hogy semmilyen egyeztetés nincs, az példátlan.

Néhány órája pedig Facebookon újfent kifejtette véleményét.

Sokan kérdezik tőlem, hogy van ennek az egyetemfoglalásnak valami értelme. Lesz ebből valami? Elérhető a cél? Tíz éve nem érhető el semmiféle cél. Először a falig tolnak, amikor meg jajgatsz, akkor hisztérikus bajkeverőnek bélyegeznek, megaláznak, majd ellehetetlenítenek. Ez a módszer, és ez ellen nincsen más eszköz, csak a permanens ellenállás, meg hát az apátia. Aki ma még jóhiszemű a hatalommal szemben, az vagy annyira fél, hogy már belebolondult, vagy személyes érdekei miatt menekül a hazugságba. Nincs konszolidáció, és nem lesz soha. Aki tisztességes, emberséges és demokratikus viszonyokra vágyik, az vagy emigrál vagy elkeseredett küzdelmet folytat

– írta bejegyzésében Schilling.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3