Élőláncos versfelolvasást tartottak augusztus 31-én, hétfőn a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előtt, így tiltakozva az intézmény bedarálása ellen.

Közel ezren lehettek a tüntetésen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói augusztus 31-én, hétfő este demonstrációt tartottak az intézményük függetlenségének elvesztése miatt. Később, éjfélkor, abban a pillanatban, amikor a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium átvette az irányítást az intézmény fölött, lezárták az épületet. Az egyetem vezetői eleget tesznek Vidnyánszky meghívásának, és találkoznak vele, de a HÖK közölte: csak akkor hajlandók tárgyalni, ha visszamennek a kiindulópontra, írja a 444.

Szinmuveszeti Egyetem Kuratorium Tuntetes Verses Demonstracio Irok Koltok Szfe Vidnyanszky Attila
A Színház- És Filmművészeti Egyetem (Szfe) Előtt Verses Tüntetéssel Tiltakoztak / Fotó: Halász Júlia

Este hatórára élőláncos versfelolvasást szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt, ahol az alkalomhoz illő, rövid verseket mondtak el körülbelül ezer ember előtt.

Felolvasták a Színművészeti Egyetem hallgatói a 13 pontos követelésüket

Hivatalos nyilatkozatot adtak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, akik éjfél óta kordon alatt tartják az intézmény épületét. A hétfő esti tüntetés után többen letáboroztak az épületben, sokan haza sem mentek az egyetemről. A helyszínen sátrakat is állítottak, valamint hálózsákokat hoztak.

A Szurdi Panni (az egyetem hallgatója), Simon Márton költő, Tóth Réka Ágnes költő-színházi dramaturg és Závada Péter költő által szervezett verses demonstráció után Parti Nagy Lajos közleményt adott ki, amely petíciót is tartalmaz. A petíciót több mint 160 író és költő, valamint Dés László zeneszerző és Vojnich Erzsébet festő írta alá.

A verses tüntetésen Parti Nagy Lajos egyik 20 éve írt versét, a Szívlapotot olvasta fel:

Parti Nagy Lajos

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Míg Nemes Z. Márió az alábbi versét:

Nemes Z. Márió

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

„Aki emberséges viszonyokra vágyik, az emigrál”

Schilling Árpád rendező szeptember elsején közzétett posztjában többek között azt írta, „itt most eltipornak valamit, ami színház és film és magyar. Az biztos, hogy nyoma marad. Megőrizzük emlékét, és teszünk azért, hogy ami itt keletkezett, ne tűnhessen el.”

Mucsi Zoltán: Kiver a víz, amikor a kultúrában is karaktergyilkossággal intéznek ügyeket

„Szemernyi bölcsesség” sincs a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyének a kezelésében Mucsi Zoltán szerint. A Válasz Online-nak adott interjúban elismerte, hogy nyilván van hiba abban, ahogy a Színművészeti működik, és nincs helyzet, amelyen ne lehetne javítani, de “ez a mód viszont, hogy le sem ülnek a Színművészeti vezetésével, hogy semmilyen egyeztetés nincs, az példátlan.

Néhány órája pedig Facebookon újfent kifejtette véleményét.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sokan kérdezik tőlem, hogy van ennek az egyetemfoglalásnak valami értelme. Lesz ebből valami? Elérhető a cél? Tíz éve nem érhető el semmiféle cél. Először a falig tolnak, amikor meg jajgatsz, akkor hisztérikus bajkeverőnek bélyegeznek, megaláznak, majd ellehetetlenítenek. Ez a módszer, és ez ellen nincsen más eszköz, csak a permanens ellenállás, meg hát az apátia. Aki ma még jóhiszemű a hatalommal szemben, az vagy annyira fél, hogy már belebolondult, vagy személyes érdekei miatt menekül a hazugságba. Nincs konszolidáció, és nem lesz soha. Aki tisztességes, emberséges és demokratikus viszonyokra vágyik, az vagy emigrál vagy elkeseredett küzdelmet folytat[/perfectpullquote]

– írta bejegyzésében Schilling.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.