Az otthoni főzésnek sok előnye van, a kutatások pedig azt sugallják, hogy a házi készítésű ételeket az emberek szívesebben fogyasztják, mint az előre elkészített vagy étteremben vásárolt fogásokat.
Az otthoni főzésnek számos előnye van. A házilag készített ételekkel jobban kielégítheted szervezeted tápanyagigényeit – állítják a kutatók. Ugyanakkor fontos betartani néhány szabályt, hogy biztonságosan ehesd az otthon készült ételeket.
Sok káros baktérium jelenlétét lehetetlen felfedezni az étel kinézete vagy íze alapján. Mégis ezekből már kis mennyiség is komoly mérgezéshez vezethet. Hogy ezt elkerüld, minden ételt dobj ki, amivel kapcsolatban a legkisebb gyanúd is felmerül, hogy romlott lehet.

A hűtőn kívül felolvasztani a húst

Fozesi Szokasok, Fozes, Kaja, Fozocskezes 8
/ Fotó: Bright Side

Az élelmiszerek tárolása szempontjából kockázatosnak tartott hőmérsékleti tartomány 5-60 fok között van. Ebben a hőmérsékleti tartományban ugyanis a baktériumok gyorsan szaporodnak. Ezért mindig csakis a hűtőben vagy a mikróban olvaszd ki a fagyasztott húst.

Megmosni a nyers húst

Fozesi Szokasok, Fozes, Kaja, Fozocskezes 7
/ Fotó: Bright Side
Már-már ösztönösen benne van a fejünkben, hogy ha valamit megmosunk, akkor az tiszta lesz. De ez például a hús esetében nem igaz. Megmosni a nyers húst főzés előtt egyáltalán nem ajánlott. Ilyenkor a húson lévő baktériumok könnyen átkerülnek máshova, például a konyhapultra, más ételekre vagy a főzéshez használt eszközökre.

Lehűteni az ételt, mielőtt a hűtőbe teszed

Fozesi Szokasok, Fozes, Kaja, Fozocskezes 6
/ Fotó: Bright Side
Ugyanazért nem jó ötlet, amiért a húst sem szabad a hűtőn kívül kiolvasztani. A baktériumok 5-60 fok között gyorsan szaporodnak, ezért nagyon veszélyes az elkészült ételt több mint 2 órán át szabadon hagyni és csak utána tenni be a hűtőbe.

Megkóstolni az ételt, hogy megtudd, romlott-e

Fozesi Szokasok, Fozes, Kaja, Fozocskezes 5
/ Fotó: Bright Side
A veszélyes baktériumokat lehetetlen felfedezni az étel íze vagy kinézete alapján. De már kis mennyiségben is komoly mérgezést tudnak okozni. Hogy ezt megelőzd, dobj ki minden olyan ételt, aminél arra gyanakszol, hogy romlott lehet.

Megkóstolni a nyers tésztát

Fozesi Szokasok, Fozes, Kaja, Fozocskezes 4
/ Fotó: Bright Side

Nyers tojást soha semmilyen formában nem szabad fogyasztani. Nagy az esélye, hogy olyan baktériumokat tartalmaz, mint például a szalmonella, ami súlyosan veszélyes az emberre nézve. A nyers tésztát még akkor se kóstold meg, ha tojás nélkül készíted, mert a lisztben lehet E.coli baktérium, ami számos fertőzést kiválthat.

Hűtőn kívül pácolni a húst és a halat

Fozesi Szokasok, Fozes, Kaja, Fozocskezes 3
/ Fotó: Bright Side
Egy újabb tipikus főzési hiba, ami ételmérgezéshez vezethet. Szintén a hőmérsékleti tartomány miatt, amiben a baktériumok gyorsan elszaporodnak. Ha a hűtőn kívül, szobahőmérsékleten pácolod az ételt, fontos szabályt szegsz meg vele.

Nem eléggé sütni át a húst vagy a halat

Fozesi Szokasok, Fozes, Kaja, Fozocskezes 2
/ Fotó: Bright Side
A főtt étel csak akkor tekinthető biztonságosan fogyaszthatónak, ha a hőkezelése egy bizonyos hőmérsékleten történik. Ilyenkor lehetsz biztos abban, hogy nincsenek benne baktériumok. Hogy a húst és a halat biztosan megfelelő mértékben át tudd sütni, használj húshőmérőt.

Nem mosni kezet főzés előtt

Fozesi Szokasok, Fozes, Kaja, Fozocskezes 1
/ Fotó: Bright Side
A baktériumok minden felületen megélnek, még a kezeden is. Gondolj bele, mennyi mindent érintesz meg egy nap során, és mikor kézmosás nélkül kezdesz főzni, ezeket a baktériumokat mind átviszed az ételre. Főzés után se feledkezz meg a kézmosásról.

Magas hőnek kitenni a mézet

Fozesi Szokasok, Fozes, Kaja, Fozocskezes
/ Fotó: Bright Side
Kutatók szerint a méznek magas hőmérsékleten csökken a minősége és karcinogén összetevők képződhetnek benne. Ezért forró teához és forró ételekhez jobb, ha nem adsz mézet.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Korábbi cikkünk. 10 tény a filmekben a színészek által elfogyasztott ételekről. Itt megtekintheted.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.