A kutatók lehetséges kapcsolatot fedeztek fel a koronavírus-járvány és a 2020 tavaszi világméretű leállások során jelentett kevesebb villámlás között.

8%-kal kevesebbet villámlott 2020-ban, mint a járvány előtt

A világszintű villámlások száma 2020-ban közel 8%-kal csökkent a világjárvány által kiváltott leállások közepette – derül ki az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) éves találkozóján bemutatott kutatásból, amiről a CNN is beszámolt.

A tanulmányon dolgozó tudósok felfedezték a villámtevékenység csökkenésének lehetséges okát: a légköri aeroszolok mennyiségének csökkenését, a körülöttünk lévő levegőben lebegő apró szennyező részecskéket.

Szakértők szerint ezek az aeroszolok – többek között a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével keletkeznek – képet tudnak festeni arról, hogy mi zajlik a Föld légkörében, az időjárástól a természeti és ember által előidézett eseményekig.

A NASA szerint az aeroszolok “mélyreható hatással vannak az éghajlatra”, mivel képesek megváltoztatni a Föld energiáját és egyensúlyát, és hozzájárulhatnak a villámláshoz is.

A koronavírus miatt csökkent a légszennyezés, ez okozhatta a kevesebb villámlást

A tanulmány szerint a világ országaiban karanténok, zárlatok és kijárási tilalmak bevezetése a Covid-19 terjedésének korlátozása érdekében drasztikusan csökkentette a légszennyezettség szintjét, ami csökkentette a levegőbe kerülő aeroszolok mennyiségét.

Az aeroszolok segítenek a légkörben lévő vízcseppeknek megtapadni, így minden bizonnyal, ha több aeroszol van, akkor potenciálisan olyan feltételeket teremthet, amelyekre szükség van a villámláshoz

– mondta Chris Vagasky, a Vaisala, egy magán környezetfigyelő vállalat meteorológusa és villámkezelési menedzsere. A vállalat nyomon követi a villámokat szerte a világon.

Ha több csepp van a légkörben, lehetővé válik, hogy a víz és a jég ütközései és hasonló dolgok elektromos töltéskiegyensúlyozatlanságot idézzenek elő, ami villámláshoz vezet.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a villámaktivitás és az aeroszolok jelentősen csökkentek Afrikában, Európában, Ázsiában és Amerikában a lezárás időszakában.

Ezeket az eredményeket a Vaisala 2020-as éves villámjelentése is alátámasztotta, amely 2020-ban körülbelül 170 millió villámeseményt rögzített az Egyesült Államok kontinentális részén, ami körülbelül 52 millióval kevesebb, mint 2019-ben.

Vagasky szerint ez a villámlás csökkenése jelentette a Vaisala által valaha feljegyzett legnagyobb változást éves összevetésben.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet