A szakértők szerint a briteknek hozzá kell szokniuk az újrahasznosított vécévíz ivásának gondolatához, hogy elkerüljék a vízhiányt.

Sir James Bevan, a Környezetvédelmi Ügynökség vezetője azt mondta, hogy „kevésbé kell finnyásnak lennünk” a korábban a mosdó öblítésére használt víz elfogyasztásával kapcsolatban. Ellenkező esetben alig 20 év múlva szomjasak maradhatunk – állította a DailyStar szerint.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy hét hónapnyi heves esőzésre lenne szükségünk ahhoz, hogy a folyók és tározók visszaálljanak a normál szintre.

Kevésbé finnyásnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy honnan származik az ivóvizünk. A jövőbeli megoldás része a szennyvíztisztításból származó víz újrafeldolgozása és ivóvízzé alakítása

– mondta Bevan, aki hozzátette, az újrahasznosított vécévíz teljesen biztonságos  és egészséges.   

Számos brit vízszolgáltat társaság tervezi a víztisztító-rendszerek kiépítését, a munkálatok 2025-re elkezdődhetnek, és 2030-ra már valósággá válhatnak. A tudósok azt remélik, hogy a rendszer enyhíti a folyókra, a talajvízre és a tározókra nehezedő nyomást, amelyeket a klímaváltozás kiszárít.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet