A Kreml szóvivője szerint csak műszaki hibáról van szó, azt okolja a történtekért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a 2018-as férfi labdarúgó-világbajnokság döntőjének otthont adó moszkvai stadionban ritka nyilvános beszédében méltatta az orosz „egységet” a Kreml által Ukrajnában végrehajtott különleges hadművelet miatt, írta meg a The Guardian. Fontos, hogy “különleges hadműveletnak” hívta az orosz elnök, hiszen nemrégiben törvénybe iktatta, hogy aki háborúnak meri nevezni, ami jelenleg zajlik, akár 15 év börtönbüntetéssel is sújtható.

„Régóta nem látott ilyen egységet az ország” – mondta Putyin a zászlólengető tömeghez fordulva pénteken a színpadról, amelyet olyan szlogenekkel díszítettek, mint „egy nácizmus nélküli világért” és „elnökünkért”.

Azonban amint Putyin befejezte beszédét, az adás hirtelen megszakadt, és az állami televízió hazafias dalokat mutatott be a népszerű orosz zenész, Oleg Gazmanov előadásában. Nem sokkal ezután Putyin körülbelül öt percig tartó beszédét az elejétől fogva újra sugározták, az orosz vezető befejezte beszédét, majd lesétált a színpadról.

Kapcsolódó cikk

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője műszaki hibát okolt a leállásért a The Guardian cikke szerint. Az egyik koncertlátogató a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az orosz elnök a beszéde után ugyan elhagyta a színpadot, de nem történt megszakítás.

Az eseménnyel hivatalosan a Krím Oroszország általi annektálásának nyolcadik évfordulóját ünnepelték, de az is célja volt, hogy ráncba szedje az országot a jelenlegi ukrajnai invázió mögött. A moszkvai rendőrség szerint több mint 200 ezer ember tartózkodott a Luzsnyiki Stadionban, Oroszország nemzeti színhelyén.

A brit hírportál megjegyezte, hogy sokan láttak Z betűvel díszített zászlókat lengetni, amely a katonai jelzésből az orosz ukrajnai invázió nyilvános támogatásának fő szimbólumává vált.

Putyin beszéde során azzal próbálta igazolni az orosz-ukrán háború kirobbantását, hogy megismételte alaptalan állításait. Mint mondta, Ukrajna népirtást követ el a Donbász térségében. 

Ez valóban népirtás volt. Ennek megállítása volt a különleges művelet célja

– mondta Putyin, hozzátéve – a bizonyítékokkal ellentétben –, hogy az ukrán civilek szívesen fogadták Moszkva bevonuló csapatait.

Kapcsolódó cikk

Az orosz elnök szerint az ukrajnai hadműveletre azért volt szükség, mert az Egyesült Államok Oroszország fenyegetésére használja Ukrajnát.

Egy bibliai mondást átfogalmazva üdvözölte az Ukrajnában harcoló katonai akciókat is. „Nincs nagyobb szeretet annál, mint amikor az ember feladja a lelkét a barátaiért” – mondta.

Mielőtt megszólalt, Oroszország himnuszát játszották modernebb popslágerek mellett. Putyin kedvenc orosz bandája, a Lyube hazafias dalokat énekelt a háborúról, az áldozatvállalásról és az Oroszországért harcolók becsületéről.

Felolvasták Fjodor Tyucsev pánszláv költészetét, amelynek versei figyelmeztették az oroszokat, hogy az európaiak a felvilágosodás rabszolgáinak tekintik őket.

A nagygyűlést megelőzően a Reuters és számos orosz hírügynökség arról számolt be, hogy állami alkalmazottakat utasítottak a részvételre, sőt buszoztatták is őket. Oroszországban régóta kényszerítik az állami alkalmazottakat, hogy részt vegyenek a kormánypárti gyűléseken – írta a The Guardian.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet