Vlagyimir Putyin orosz vezető kritikusai tucatjai haltak meg rejtélyes körülmények között az elmúlt néhány évben – sokan közülük kiugrottak vagy kiestek épületekből.

Ravil Maganov, a Lukoil olajóriás főnöke és Vlagyimir Putyin legújabb magasrangú kritikusa egy ablakból való rejtélyes kiesésben halt meg. A hivatalos jelentés szerint Maganov, aki az ukrajnai háborút ellenző nyilatkozatot adott ki , „kiesett a Központi Klinikai Kórház ablakából”, ahol egy titokzatos „súlyos betegséggel” kezelték, amelyet nem részleteztek. Több tucat másik, a Putyin-rendszert kritizáló orosz titokzatos halált halt az elmúlt néhány évben, írja a DailyStar.

Putyin kritikusát, Dan Rapoportot, Putyin ukrajnai inváziójának kiemelkedő kritikusát idén augusztusban holtan találták Washington DC-ben egy lakóház előtt, néhány héttel azután, hogy kigúnyolta Oroszország nukleáris képességeit, és azt mondta, Putyin hadserege „napról napra gyengébb”. Rapoport egykori üzlettársa, Szergej Tkacsenko 2017-ben egy moszkvai bérházból esett halálra.

Decemberben Jegor Proszvirnyin kizuhant egy moszkvai épületből. A Szputnyik új weboldal alapítója állítólag egy kést és egy gázpalackot dobott ki az ablakon, mielőtt a halálba ugrott. Proszvirnyin szomszédai azt mondták a BBC Russianak, hogy egész nap sikoltozás és káromkodás hallatszott a lakásából. Míg Proszvirnyin kezdetben Putyin birodalomépítését támogatta, nem sokkal halála előtt már előre jelezte az oroszországi társadalmi zavargásokat.
Néhány hónappal Proszvirnyin halála előtt holtan találták Kirill Zhalo orosz diplomatát a berlini orosz nagykövetség előtt. Miközben úgy tűnt, hogy Zhalo az épület egyik felső emeletéről esett halálra, hivatalos halálokot nem állapítottak meg, mert a nagykövetség megtagadta a boncolást, és a német ügyészségnek nincs joghatósága Zhalo diplomáciai státusza miatt. Kirill Zhalo Jr hivatalosan a nagykövetség munkatársaként szerepelt, de a német biztonsági szolgálatok azt gyanítják, hogy valójában az FSZB kémje volt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.