A szteroidkúrák csökkentik a fájdalomérzetet és növelik a tűrőképességet, de komoly függőséget okoz és negatív hatással lehet a betegek lelki egészségére.

Az orosz elnökön megfigyelhető arcpuffadásból és bőrpírből többen arra a következtetésre jutottak, hogy Vlagyimir Putyin komoly betegségben szenvedhet, amit szteroiddal kezelnek.  A Blikk Dr. Végh Endre nyugdíjas tiszaföldvári főorvost kérdezte arról, mit jelent, ha ez a feltételezés igaz. 

Az orvos állítása szerint a szteroidokat a fájdalom elviselésére, a tünetek enyhítésére lehet alkalmazni, de negatív mellékhatásai miatt csak végső esetben szokták javasolni. Ezek a negatív mellékhatások a függőség kialakulása mellett az örömérzetet okozó hormonok kiütése, depresszió, arcpuffadás, bőrpír, hasi hízás, a végtagok elvékonyodása és robbanásszerű dührohamok.

Az egyik legsúlyosabb hatása egy szteroidkúrának pszichológiai jelenség, a szteroid düh, a “roid rage”. Ez a viselkedés egyértelműen jellemzi az összes szteroidhasználót: egy nekik kellemetlen eseményre eltúlzott haraggal reagálnak

 – mondta a szakértő. Az androgén szteroid-használók ingerküszöbe alacsony, és a beteg türelmetlenné és agresszívvá válhat, különösen konfliktushelyzetben.

Vlagyimir Putyin egy volt kollégája korábban azt állította, az orosz elnök mentális egészsége romlóban van, és személyes célok vezérelhetik az Ukrajna ellen indított háborúban. Putyin azt állította, a “neonáci ukrán vezetés” ellen harcol, de a valódi terveiről egyelőre csak találgatni lehet. Luxemburg külügyminisztere azt nyilatkozta, véleménye szerint egyedül Putyin “fizikai kiiktatásával” lehet véget vetni a háborúnak. Egy orosz vállalkozó, Alex Konanyikhin egyetérthet vele, ugyanis egymillió dolláros vérdíjat ajánlott fel Putyin megöléséért.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet