A nukleáris háború veszélye ritkán volt nagyobb, és bár a világ vezetői korábban nem nyomták meg a gombot, egyes elemzők attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin átlépheti ezt a határt.

Miután Vlagyimir Putyin a hétvégén készültségbe helyezte Oroszország „elrettentő” erőit, egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az „egyre instabilabb” orosz elnök taktikai lépésként egy nukleáris fegyvert robbanthat fel az Északi-tenger felett – valahol Dánia és az Egyesült Királyság között –, hogy sokkolja a nemzetközi közösséget, és rávegye, hogy megvonják Ukrajna támogatását, írjaDaily Star.

Patrick Bury, a Bathi Egyetem Védelmi és Stratégiai Tanulmányok oktatója szerint körülbelül 20% az esély arra, hogy Putyin Ukrajnára vonatkozó figyelmeztetése tényleges nukleáris robbanáshoz vezet. Az oktató azonban kiemelte, egyetlen bombának nem feltétlenül kell teljes nukleáris háborúhoz vezetnie.

Bury elképzelhetőnek tart egy kis „taktikai” nukleáris fegyvert, amelyet ukrán csapatok ellen használnak, vagy esetleg egy nagyobb eszközt, amelyet a tengeren robbantanak fel erődemonstrációként. Pavel Felgenhauer, a moszkvai védelmi elemző az utóbbit tartja a valószínűbbnek. Szerinte a jelenlegi hatalmas szankciók korlátozzák Putyin választási lehetőségeit. Felgenhauer azt is lehetőségnek tartja, hogy az orosz elnök megszakíthatja az összes Európába irányuló gázellátást, és ezzel sarokba kényszerítheti a vezetőket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet