Zacher Gábor: Mellnagyobbítás helyett inkább mentsenek életet a magánorvosok

Zacher Gábor toxikológus szerint az egészségügy kitart, de egyértelműen hiány van mentőautókból, ezért vidékről jönnek autók kisegíteni a fővárost.

Rettentően fáradtak az egészségügyi dolgozók

A hatvani kórház sürgősségi szakorvosa, Zacher Gábor azt mondta a szlovákiai Pátria Rádiónak, hogy a hatvani kórház 120 ágya már megtelt, így sakkozni kell a helyekkel. Folyamatosan telefonon egyeztetnek a Covid-koordinátorral, hogy hol van üres ágy, hová lehet szállítani a betegeket. 

Zacher szerint ma már akár 30-40 kilométert is kell egy koronavírusos-beteget szállítani Magyarországon, hogy olyan intézménybe kerüljön, ahol még van intenzíves hely. Mint mondta: ma már nem aszerint megy az elosztás, hogy melyik kórház melyik területi egységéhez tartozik az illető.

Zacher Gabor Koronavirus
Zacher Gábor toxikológus / Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A toxikológus beszélt arról is, hogy az egészségügyi dolgozók rettentően fáradtak, az utolsó utáni erőtartalékaikat veszik elő. Mint mondta, az lenne az ideális, ha egy-egy nővér maximum három beteget látna el, ehelyett a legtöbb esetben öt-hat beteg jut rájuk. Zacher még rosszabbnak tartja az orvosok helyzetét: egy-egy orvosra ma már 10-12 lélegeztető gépen lévő beteg jut, mert „nem tudunk több orvost leakasztani”.

Zacher Gábor nem érti, miért nem tartják be az óvintézkedéseket

Az orvos kitért az elhízottakra is, akik közül több fiatal ember kerül lélegeztetőgépre cukorbetegséggel, és 80-90% eséllyel meghalnak. Zacher szerint viszont nem csak a Covid miatt jelent rizikófaktort az elhízás.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Elmondása szerint egyre többi fiatalnál, gyereknél látnak szövődményeket, akik tartósan lélegeztetőgépre szorulnak, így már talán nem igaz, hogy a 18 év alattiaknak semmi félnivalójuk nincs.

“Nem értem az embereket” – mondta ezt arra, hogy az emberek nem tartják be az intézkedéseket, és bulikat, születésnapi partikat rendeznek. Zacher szerint nem ritka, hogy komplett családok kapják meg a betegséget, amikor például a gyerek hazaviszi az iskolából, és a család majdnem minden tagja bekerül a kórházba. Szerinte ezt nehéz elkerülni.

Zacher saját elmondása szerint ilyen helyzettel, amikor ennyi megbetegedés volt egyszerre, még korábban nem találkozott.

Zacher érdekesnek nevezte, hogy a magánegészségügy ugyanúgy működik jelenleg is. Ám mint mondta, a mellimplantátumok helyett jobb lenne, ha a Covid-osztályon mentenék az orvosok a betegeket.

Napokon belül elérhetjük a napi 200 halálozást

A jövővel kapcsolatban nem tudott mondani semmit, mert véleménye szerint bármikor jöhet egy új mutáns, amely képes lehet új járványhullámot elindítani.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

“Sokan nézik azt, hogy mikor érjük el a napi 200 halálozást Magyarországon. Elképzelhető, hogy napokon belül” – vélekedett Zacher.

Szerinte a magyar egészségügy 1000 koronavírusos beteggel tud megbirkózni, akik lélegeztetésre szorulnak.

Ha ezt a számot elérjük, az drámai dolog

– zárta az interjút.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból