Zacher Gábor: A karanténidőszakban megnőtt a tudatmódosítók fogyasztása

Zacher Gábor toxikológus megosztotta tapasztalatait a koronavírus elleni oltásról, amit kapott, de beszélt a szilveszterről, drog- és alkoholproblémákról is.

"Csak hét kiskorú?"

Zacher Gábor toxikológust, a Péterfy Sándor utcai Kórházban, illetve a Honvédkórházban dolgozó főorvost az Index kereste meg azzal kapcsolatban, hogyan értékeli, hogy szilveszterkor az este nyolctól érvényben lévő kijárási tilalom ellenére száz embert kellett detoxikálóba vinni. A főorvos szerint tavaly sokkal többen kötöttek ki a detoxban, „a 2020-as szilveszter kifejezetten gyengére sikerült”. Mint megírtuk, a 100, detoxikálóba került szilveszterező közül 7 kiskorú volt. “Csak hét kiskorú? Tavaly sokkal többen kötöttek ki detoxban” – fakadt ki a toxikológus.

Zacher Gabor Koronavirus Oltas
Zacher Gábor toxikológus / Fotó: Németh András Péter

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, a szigorú járványügyi intézkedések nem oldották meg a magyar társadalom alkohol- és drogproblémáit, sőt, a karanténidőszakban megnőtt a különböző tudatmódosítók fogyasztása.

Az embereknek tele van a töke a több hónapos bezártsággal

– fogalmazott Zacher, aki a legnagyobb bajnak azt tartja, hogy a kormánynak jelenleg nincs érvényes alkohol- és drogstratégiáj​a.

Nyílt, őszinte kommunikációt hiányolja a kormánytól

A most elévült drogstratégiából szinte semmi nem valósult meg a toxikológus szerint, leginkább azért, mert nem hatékonyan osztja el a kormány a rendelkezésére álló forrásokat. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A költségeknek mintegy 70 százalékát a rendőrségi-szakértői munka teszi ki, s csak 30 százalék körül van a prevencióra, drogmegelőzésre fordítható források összege.

Úgy látja, Magyarországon a legjobban a nyílt, őszinte kommunikáció hiányzik.

Így nem beszélünk például a marihuána orvosi felhasználásáról sem, pedig szerinte ha egy onkológus (Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere) vezeti az egészségügyet, akkor legalább a párbeszéd szintjén meg kellene jelennie az új trendnek.

Zacher Gábor szerint elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban

Ami a magyar társadalom alkoholproblémáit illeti, „amíg a pálinkafőzdék Orbán Viktor szövetségesei, nem számíthatunk alkoholstratégiára, de alig van kontroll az italok hirdetésében is” – szögezte le.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Márpedig a szeszesital-fogyasztás is majdnem annyi áldozatot szed, mint a dohányzás.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Végül az is kiderült, hogy a jelenleg mentősként tevékenykedő Zacher december 31-én kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, és elmondása szerint semmilyen mellékhatást sem tapasztalt.

Elképesztő a sötétség az oltással kapcsolatban. De mit is várhatunk, ha a kormány nem közöl megfelelő információt

– jegyezte meg a szakember.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból