Zacher Gábor toxikológus szerint a koronavírusnak azért extrém magas a halálozási rátája Magyarországon, mert a lakosság általános egészségi állapota pocsék. Ezért lenne szükség a jó példákra, mint Orbán VIktor.

Zacher Gábor: Jósolgatni fölösleges

Zacher Gábor toxikológus, sürgősségi orvos a 24.hu-nak adott hosszú interjút, amelyben több szakmai és magánéleti kérdést is érintettek, valamint szembesítették a járványhelyzetről korábban tett kijelentéseivel. Zacher hangsúlyozta, hogy nem akar senkit „paráztatni”, csak azt szeretné elérni, hogy „ne bagatellizáljunk egy ilyen járványt”.

Mindezt többek között azért, mert általában kicsit sötétebben látta a történetet, mint mások, orvosként ugyanis folyamatosan ott volt a halál közelében.

Amikor folyamatosan napi kétszáz fölött van a halottak száma, azért az úgy tud lecsapódni egy sürgősségi osztályon, hogy nem az optimizmust hozza ki az emberből

– mondta. Ezzel együtt fontosnak tartja az önkritikát is, ezért hozzátette: „Rájöttem a harmadik hullám idején, hogy jósolgatni fölösleges, legfeljebb valószínűsíteni tudunk, mert a jövő végső soron kiszámíthatatlan. Azt sem lehet megmondani, hogy a negyedik hullám hogyan fog lecsapni Magyarországra, és milyen mértékű bajokat okoz. Úgyhogy jóslásokba a továbbiakban nem bocsátkozom.”

A koronavírus-járvány alaposan letesztelte a magyar egészségügyet

Zacher a politikát is érintve beszélt arról, hogy a járvány idején milyen káros volt, hogy a kormány nem engedte be az újságírókat a kórházi osztályokra, szerinte ugyanis egy ilyen helyzetben meg kell mutatni az embereknek a valóságot. „Ez itthon nagyon hiányzott, és többek közt ezért tartunk ott, hogy sokan máig nem veszik komolyan ezt a betegséget” – mondta.

A koronavírussal kórházban kezeltek egynyolcada 4 hónapon belül meghalt

Négy hónapon belül és minden nyolcadik beteg meghalt ugyanezen időszakban a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk
A toxikológus ugyanakkor úgy véli, hogy a járvány alaposan letesztelte a magyar egészségügyet, és „a magyar egészségügy kitűnően vizsgázott. Megmutatta, hogy egyáltalán nem annyira szar, mint sokan mondják.”
Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázza, hogy a koronavírusnak mégis extrém magas halálozási rátája volt Magyarországon, Zacher azt mondta: „Azért, mert a lakosság általános egészségi állapota pocsék. A negyedik legelhízottabb ország vagyunk a világon, és a megelőzhető betegségek, mint például a magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, egyes daganatos megbetegedések miatti halálozásban elsők vagyunk Európában.” Majd megjegyezte azt is, hogy van olyan vezető politikus, aki az elmúlt tíz évben 25-30 kilót hízott.

Ezért is értékelné, ha Orbán Viktor lefogyna. „Sokan rajonganak érte. Ha azt mondaná, emberek, fogyjunk egy év alatt huszonöt kilót, és végigcsinálná, rengetegen utánoznák. Huszonöt kilót lefogyni egy év alatt nem egy teljesíthetetlen feladat, nekem ne mondja senki” – vázolt fel egy lehetséges forgatókönyvet a magyarok egészségi állapotának a javítására.

Zacher egyébként azt állította korábban, a karanténidőszakban megnőtt a tudatmódosítók fogyasztása is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet