Ha hiányzik a motivációd takarításhoz, csak olvasd el az alábbi cikkünket, és azonnal megjön a „kedved” ahhoz, hogy a pincétől a padlásig kisuvickold a lakást. És ez még csak az első tíz tárgy a húszas listánkon.

Fő a tisztaság

Vannak a tisztaságmániások, akik a legkisebb piszok vagy folt láttán már kapják is elő a megfelelő takarítóeszközöket, míg mások sokkal lazábban veszik a takarítást, és nem foglalkoznak az apró részletekkel. A tisztaság titka, hogy minden körülöttünk lévő tárgyat olyan gyakran tisztítunk meg, ahogy az a használatból fakadóan szükséges. De vajon tudjuk-e, hogy mit milyen gyakran kéne takarítanunk, kitisztítanunk?

A Bright Side ebben lesz segítségünkre: összeszedtük, hogy melyek azok a használati tárgyak, amelyeket jóval gyakrabban kéne tisztítanunk, mint ahogy azt a legtöbben gondolnánk.

Vágódeszka

Gyarkori Takaritas 1

Az ideális az lenne, ha alapanyagtípus szerint (zöldségek, gyümölcsök, húsok, stb.) minden hozzávalóhoz külön vágódeszkát használnánk. Célszerű a vágódeszkákat használat után azonnal antibakteriális mosogatószerrel forró vízben elmosni és minden ételmaradékot eltávolítani, hogy a legközelebbi alkalommal is tökéletesen tiszta felületen dolgozhassunk. A vágódeszkát alaposan meg kell szárítani, mert a nedves felületen nagyon könnyen elszaporodnak a kórokozók.

A felületi tisztítás mellett ugyanilyen fontos az alapos fertőtlenítés, amely minden baktériumot elpusztít. Dörzsöljük be a vágódeszka felületét sóval és citromlével, majd hagyjuk öt percig hatni, végül papírtörlővel töröljük le. Ha azt látjuk, hogy megrepedt a vágódeszka, cseréljük le.

Fából készült konyhai eszközök

Gyarkori Takaritas 2

A fából készült eszközeink laza szerkezetükből adódóan nagyon könnyen magukba szívják a különböző folyadékokat, így a híg ennivalókat is, amelyekkel érintkezésbe kerülnek. Ezért a vágódeszkához hasonlóan használat után azonnal mossuk el a többi fából készült konyhai eszközünket is, még mielőtt nagyon megszívnák magukat. Ugyanúgy nagyon alaposan szárítsuk meg, mielőtt elrakjuk őket a fiókba, vagy eleve a konyhapulton tároljuk.

Vécécsésze és a közvetlen környezete

Gyarkori Takaritas 3

A fürdőszobában, azon belül is a vécé körüli területen kiválóan meg tud telepedni a csúnya fertőzésekért felelős Escherichia coli baktérium. Az E. coli a mosdó és a vécécsésze két méteres körzetében is megtalálható a lehúzáskor szétfröccsenő víz és a szétterjedő vízgőz miatt. Úgyhogy legalább heti egy alkalommal érdemes egy alaposabban megtisztítani a vécét és környékét. A fürdőkádat is legalább kéthetente kéne takarítani, ha gyakran használják.

Zuhanyfüggöny

Gyarkori Takaritas 4

A penész az egyik fő ellenségünk, amit mindenki szeretne távol tartani a lakásából. A fürdőszobában ugyanakkor nagyon könnyen megtelepedhet a magas páratartalom, a rossz szellőzés és a hőmérséklet-ingadozások miatt. A zuhanyfüggönyről minden használat után le kell mosni a ráfröccsent tisztítószeres vizet, és alaposan ki kell szellőztetni a helyiséget, hogy megelőzzük a penész kialakulását.

A mindennapi használat utáni takarítás mellett a heti rendszerességű fürdőszoba-takarítás során a zuhanyfüggönyt mossuk át szappanos-szódabikarbónás vízzel. Vegyük figyelembe a gyártó tisztításra vonatkozó ajánlásait is: a mosógépben általában alacsony hőmérsékleten gyors öblítőprogramot szoktak tanácsolni. Ne közvetlenül a tűző napon szárítsuk.

Törülközők

Gyarkori Takaritas 5

Minden törülköző, főleg azok, amelyeket fürdés után használunk, rengeteg baktériumot, izzadságot és elhalt hámsejtet tartalmaz. Főleg, ha meg sem szárad rendesen használat után, nagyon könnyen a kórokozók melegágyává válhat. Érdemes kétnaponta lecserélni a törülközőket. A ruháinktól elkülönítve, magas hőmérsékleten, aktív oxigént tartalmazó mosószerrel mossuk őket, amely alaposan behatol az anyagba.

Ágynemű

Gyarkori Takaritas 6

Az ágynemű fogja fel a szervezetünk és a bőr különböző kipárolgásait, és még a levegőben szálló por is szennyezi. Ezek a a szennyeződések kedveznek az akné és a fejbőr korpásodásának kialakulásához. Ezért is szükséges heti gyakorisággal ágyneműt cserélni, mert a tiszta, mikroorganizmusoktól mentes ágyban ezeket a bőrproblémákat is elkerülhetjük.

Mosogatórongy és szivacs

Gyarkori Takaritas 7

Az átlagosnál sokkal több baktérium és székletszennyeződés jelenik meg ott, ahol az élelmiszereinket tároljuk és az ételeinket készítjük. Kutatások alapján a mosogatószivacsok 75%-ban lehetne fertőző szalmonella vagy E. coli baktériumok nyomára bukkanni. Egy részükben még székletmaradvány is lehet, ami a fürdőszobai törülközők 9%-ához képest is megdöbbentő adat.

A jó hír, hogy viszonylag könnyen segíthetünk a problémán: a szivacsokat kétnaponta két percig áztassuk forró vízben vagy nedves állapotban mikrózzuk meg. Ez megöli a mosogatószivacs felületén megtelepedő baktériumokat. Amikor a szivacsunk kezd szétszakadni, dobjuk ki, mert csak még több baktériumot fog elnyelni. A konyharuhákat is hetente kellene mosnunk, de ha nyers hússal dolgoztunk, akkor azonnal dobjuk be a mosógépbe.

Párna

Gyarkori Takaritas 8

Natalie Barret takarítással foglalkozó szakember szerint a párnákat 3-6 havonta kellene kimosni. Egyénenként eltérő, hogy mennyire vagyunk izzadékonyak, ezért aszerint határozzuk meg a tisztítás gyakoriságát, hogy mennyit izzadunk éjszaka, illetve mennyire párás környezetben élünk.

Alex Savy alvásszakértő szerint a párnákban a verejtékcseppeken kívül elhalt hámsejtek, por és kórokozók is megtalálhatóak. Ezek miatt is telepednek meg bennük könnyen a poratkát, amelyek számára egy koszos párna ideális környezetnek számít. A poratkák allergiát, könnyező vagy viszkető szemeket, kiütéseket vagy asztmát okozhatnak.

Hűtő

Gyarkori Takaritas 9

A hűtőnk belseje számos olyan élelmiszert és ételt rejt, amelyek külön-külön is saját ökoszisztémát alkotnak. Ezért különösen fontos, hogy úgy rendezzük el jellegük szerint az élelmiszereinket, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést. A heti szinten tartó tisztítás mellett évente négy nagytakarítás elég ahhoz, hogy mindig higiénikus maradjon a hűtő.

Tűzhely

Gyarkori Takaritas 10

Philip Tierno Jr. Ph.D., a New York-i Egyetem Orvosi Karának mikrobiológia- és patológiaprofesszora szerint elhanyagoljuk a tűzhelyeket. Pedig, ha nem takarítjuk fel azonnal a kifröccsenő ételeket, a kórokozók kiválóan el tudnak szaporodni rajtuk. A tűzhelyet minden használat után alaposan le kellene pucolni tisztítószerrel és mikroszálas kendővel. A sütőt kívül és belül is háromhavonta illik megtisztítani alaposan, vagy miután odaégettünk valamit vagy füstöl az étel.

Ha még nem volt eleged a takarításból, akkor kattintsd ide a 2. részért!

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.