10 tény az ókori WC-kről, ami miatt hálásak leszünk, hogy van fürdőszoba az otthonunkban

Számunkra teljesen természetes, hogy a WC a házban van és bármikor használhatjuk. Azt tudjuk, hogy Európában az első fürdőszobák a 19. században jelentek meg, mikor a folyóvíz elterjedt a lakásokban. Korábban csak nyilvános fürdők voltak, ahol az emberek a szükségleteik elvégzése közben játszottak és beszélgettek egymással. Ezt ma már elképzelni sem tudjuk. Bemutatunk néhány dolgot a régi korok fürdési és WC-használati szokásairól.

1. Nyilvánosak voltak.

Teny Az Okori Wcrol, Toalett, Okor 1
A Római Birodalomtól egészen a középkorig a nők és a férfiak nyilvános fürdőkbe jártak. Ezeket az állam építtette és működtette. Nemcsak a fürdés, de a társasági élet helyszínei is voltak. Ezekben a multifunkciós épületekben voltak hideg és meleg vizű medencék, illetve volt tornaterem, bolt és könyvtár. Néhány ilyen fürdőben akár 1600 ember is lehetett egyszerre.

2. Egyáltalán nem számított intim dolognak.

Teny Az Okori Wcrol, Toalett, Okor 2
A városközpontokban kialakított latrinákat általában kertek, parkok mellé építették. Egyszerre sok embernek adtak helyet. Ami ma már a legintimebb dolognak számít, az az i.e. 1. században még egyáltalán nem volt az. A rómaiak kifejezetten társasági tevékenységnek tekintették.

3. Ott ettek és ott találkoztak egymással.

Teny Az Okori Wcrol, Toalett, Okor 3
Vannak, akik szeretnek a mosdóban csevegni, vagy ott igazítják meg a ruhájukat. A rómaiak ettek, játszottak és a fogukat is a fürdőkben mosták. Számukra teljesen normális volt, hogy ezt mások előtt végezzék el. Azokban az időkben a fürdők az egymással való találkozáshoz, a társadalmi érintkezéshez tökéletes helyszínt jelentettek. Egy kutatás során az ókori fürdők vízvezetékrendszerében talált tárgyakat vizsgálták. Ebből kiderült, hogy ettek itt desszerteket és kagylókat, de szolgáltak fel bárányt, kecskét, sertést, szárnyast és szarvast is. Kockával és érmékkel játszottak, illetve ruhákat varrtak, ezzel ütötték el az időt.

4. Közösen használták a szivacsokat.

Teny Az Okori Wcrol, Toalett, Okor 4

Az ókori Rómában még nem létezett WC-papír, ezért tengeri szivacsot kötöztek egy fa rúdra, hogy megmossák magukat. Nem voltak külön fülkék a WC-kben, a szivacsokat használat után visszatették a sós vízzel vagy ecettel feltöltött edénybe, hogy a következők is tudják használni.

5. Az egész család ide járt.

Teny Az Okori Wcrol, Toalett, Okor 5
A Római Birodalomtól kezdve egészen a középkorig a fürdőket nők és férfiak közösen használták, az egész család oda járt. A fürdéshez való előkészületek már otthon elkezdődtek. Nem keltett feltűnést, ha az apa vagy a gyerek egy szál alsóneműben sétál az utcán a fürdő felé.

6. A házon kívül voltak.

Teny Az Okori Wcrol, Toalett, Okor 6
A középkorban, ha az embereknek ki kellett menniük WC-re, kerestek maguknak egy hidat, egy lépcsőt vagy más nyilvános helyet. Ekkoriban az utca szolgált a szükségletek kielégítésének helyszínéül.Azonban az emberek egyre többet kezdtek foglalkozni a tisztasággal és a higiéniával. A hatóságok ezért nyilvános latrinákat alakítottak ki, hogy a városok utcáit tisztán tarthassák. Ezekben a nagy létesítményekben az emberek – főleg a férfiak – hidakba fúrt lyukakon keresztül könnyíthettek magukon, így az alattuk hömpölygő folyó egyben szennyvízcsatornaként is szolgált.

7. A latrinák elképesztő bűzt árasztottak, főleg nyáron.

Teny Az Okori Wcrol, Toalett, Okor 7
Ezekben az időkben a fürdőszobák kialakítását a társadalmi státusz határozta meg. A várakban és kastélyokban olyan speciális helyiségek voltak, amiknek lyuk volt a padlóján. A külső, vastag falakba építették be őket, a végterméket pedig a földszinten lévő gödrökbe vezették. A latrinákból az ürülék közvetlenül a pincébe vagy a várárokba került. Nem csoda, hogy a bűz elviselhetetlen volt, főleg nyáron. A szag visszaáramlott a nyíláson keresztül.

8. Kézzel kellett a tisztítást végezniük.

Teny Az Okori Wcrol, Toalett, Okor 8

A 18. században fokozatosan szoktak rá a WC-használatra, még a század közepén sokan használták a latrinákat. Ezeknek a tisztítását az “éjjeli ember” végezte, mikor az utcák már elnéptelenedtek.

A legelőkelőbb negyedekben az “éjjeli emberek” mindennap dolgoztak, a szegényebb körzetekben csak ritkábban végeztek tisztítást.

9. A szennyet az utcára öntötték.

Teny Az Okori Wcrol, Toalett, Okor 9

Mikor még nem volt a lakásokban WC, az ürüléket az utcára borították. Ezt általában egy kiáltás előzte meg, ami figyelmeztette a járókelőket, hogy hamarosan “égi áldás” érkezhet a nyakukba, ha nem vigyáznak. Ez egészen a 19. századig szokásban volt.

10. A fertőzések melegágyai voltak.

Teny Az Okori Wcrol, Toalett, Okor 10
Miután az európai városokban kiépítették az első csatornarendszereket, a kolerában és tífuszban elhunytak száma meredeken csökkenni kezdett. Kiderült, hogy szennyezett vízzel terjedtek. Napjainkban ez már nyilvánvaló, de akkoriban az embereknek még erre rá kellett jönniük. Az első, akinek ez sikerült, Dr. John Snow volt, aki London térképeinek segítségével beazonosította a fertőzések gócpontját. Az egyik ház alatt egy tartályból szivárgott a szennyezett víz a kútba, ahonnan a vizet nyerték. Snow felfedezése mérföldkő volt az egészségügy fejlődésében, hatására hozták meg az első járványügyi intézkedéseket, és ez alapján alakították ki később a nyugati városok modern csatornarendszereit is.

A Bright Side cikkének felhasználásával bemutatjuk az ókori wc-t.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk