Hétfőn adta át a szobrot Kásler, azóta egy lobogó takarja a hibát.

Hétfőn adott át Sárváron Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy Batthyány Lajost ábrázoló szobrot, a leleplezés azonban csak félig sikerült, mert elírták az egykori miniszterelnök nevét a szobor talapzatán – írja az Úgytudjuk.hu.

Batthyány Lajos nevéből kimaradt egy y, így a talapzaton “Batthány Lajos” neve szerepel. A portál egy képet is közölt, amin látható a hiba, még úgy is, hogy a nemzeti lobogó takarja a bakit.

A zászló egyébként azóta is rajta van a feliraton, így annyira nem szembetűnő az elírás.

A szobor 16 millió forintból készült és R. Törley Mária szobrászművész alkotása. A Sárvári Önkormányzat eddig nem reagált a lap megkeresésére.

Kásler beszédében is mondott Sárváron, amely során kiemelte, “Batthyány Lajos mindenben az emberséget, a jogot és az erkölcsöt képviselte”.

Kásler Miklós Batthyány Lajos Szobor Elírás Hiba Sárvár
Sárvár, 2022. Március 14. Kásler Miklós, Az Emberi Erõforrások Minisztere (J) És Kondora István Polgármester (B) Leleplezi Gróf Batthyány Lajos Mellszobrát Sárváron, A Kossuth Téren 2022. Március 14-Én. Az Elsõ Független És Felelõs Magyar Kormány Miniszterelnökének Mellszobra R. Törley Mária Szobrászmûvész Alkotása / Fotó: Varga György / Mti
A politikus arról beszélt az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésen, hogy Batthyány Lajos volt az az ember, aki össze tudta fogni egyetlen nagy politikai akaratba a reformkor minden irányzatát, akinek tekintélyét elfogadta Kossuth, Széchenyi és Deák is.
Miniszterelnökké történt kinevezése után az áprilisi törvények szellemében “zsigereiben érezve az idők szavát” előkészületeket tett, megszervezte a belső rend fenntartására a nemzetőrséget, és megszervezte azokat az első magyar honvéd zászlóaljakat is, amelyek később Pákozdnál képesek voltak megállítani Jellasicsot – sorolta érdemeit az MTI tudósítása szerint.
Kásler Miklós azt mondta, Gróf Batthyány nemcsak a jog embere volt, de az egyik legerkölcsösebb magyar politikus is.
Arról is beszélt, hogy akkor amikor a német országgyűlés kimondta az úgynevezett “kis német egységet”, amiből Ausztria kimaradt volna, akkor Batthyány felismerte, hogy nem lehet keresztülvinni a magyar függetlenséget, a magyar elszakadást attól a birodalomtól, amellyel Magyarország együtt alkot tényezőt, európai nagyhatalmat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet