Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy súlyos tünetek nem alakulnak ki a beoltott tesztalanyok döntő részénél.

Több a kérdés, mint a bizonyosság

A héten robbant a hír, hogy elkészült a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű koronavírus-oltása, amely a gyártók szerint 90%-ban hatásos. Az egész világ – óvatosan – fellélegzett a maszk mögött, a Zoom részvényei elkezdtek esni, a Pfizeré pedig azonnal emelkedni. 

Pfizer Vakcina Kerdesek
Coming Soon... / Fotó: Dado Ruvić/Reuters

Bár nagyon bonyolult folyamat a vakcinafejlesztés, határozottan van ok az optimizmusra. A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a két cég által közölt eredmények még nem véglegesek és bőven maradt még tisztázandó kérdés. Nem beszélve a vakcina szétosztásáról, amiről több nagyhatalom nem hajlandó egyeztetni a WHO égisze alatt. 

Kapcsolódó cikk

Mennyire biztonságos az oltóanyag?

A két cég azt állítja, hogy „komoly biztonsági aggályok eddig nem merültek fel”, de továbbra is gyűjtik még az adatokat. Paul Hunter, az East Anglia Egyetem orvosprofesszora megjegyezte, hogy létezik néhány olyan mellékhatás – az oltás helyének begyulladása vagy láz –, amelyek elég gyakoriak bármilyen más oltásnál. 

A vakcina azonban hírvivő vagy messenger RNS alapú, és ezt a technológiát embereken eddig még nem alkalmazták. Nem zárható ki, hogy egyeseknél allergiás reakció léphet fel az oltás valamelyik összetevőjére, tette hozzá dr. Hunter.

A súlyos tünetek kialakulása ellen is véd a vakcina?

A Pfizer állítása szerint azt vizsgálták, hogy a vakcina alkalmas-e a súlyos Covid-19 tünetek megelőzésére, de a részletes eredményeket még nem publikálták. 

Egyelőre azt mondhatjuk el, hogy a vakcina megakadályozta a tünetek kialakulását. Az még nem egyértelmű, hogy mi a helyzet a tünetmentes esetekben, de reményeink szerint hamarosan ez is kiderül

– mondta dr. Hunter

Kapcsolódó cikk

Megakadályozza a vakcina a vírus továbbadását is?

Az egyelőre nem világos, hogy akit beoltottak, az elkaphatja-e a fertőzést, vagy ha mégis megfertőződik a vírussal, akkor csak nem alakulnak ki nála tünetek. Tehát még nem tudjuk, hogy a vakcina mellett is terjedhet-e a járvány.

Többféle elven működő oltóanyaggal folynak kísérletek

Időseknek és gyerekeknek is beadható a vakcina?

12 évnél idősebb gyerekeken és legfeljebb 85 éves időseken is folyik a tesztelés. A gyógyszercég még nem tette közzé kor szerinti bontásban a kapott eredményeket. A legtöbb oltóanyag nem olyan hatásos az idős korosztályban, mint a fiatalabbaknál. Ez nem meglepő, mert az idősebb szervezet nem mindig képes hatékony immunválaszra a természetes úton elkapott fertőzésekkel szemben sem, így hasonlóan reagálhat erre az oltóanyagra is. 

Miért nem hatásos az emberek 10%-ánál?

Dr. Stephen Griffin, a Leeds-i Egyetem munkatársa szerint erre addig nem lehet válaszolni, amíg nem tudjuk, pontosan kiknél nem működött a vakcina. 

Az oltásokra különböző emberek különbözőképpen reagálnak. Gyakran populációkon belül is eltérő eredményeket kapunk. Lehetséges, hogy ezek a tesztalanyok idősebbek voltak, lehet, hogy a származásuk más, de az is lehet, hogy ez az oltóanyag csak 10-ből 9 esetben hatékony

– mondta dr. Griffin.

Meddig tart a védettség?

A 90%-os hatékonyságot a tesztalanyoknál a második oltás beadásától eltelt 7. napon állapították meg, de ez az arány változhat az idő múlásával. Általában, hogy megállapíthassuk, meddig tart a védettség, ahhoz utókövetéses vizsgálatok szükségesek, és mindkét fajta immunválaszt – antitest és T-sejtes – is figyelembe kell venni. 

Milyen egyéb vakcinák vannak még versenyben? 

Jelenleg a Pfizer/BioNTech fejlesztésén kívül hat másik gyógyszercég fejlesztése érhet célba hamarosan a The Guardian felsorolása alapján. Ezek között van az Oxfordi Egyetem/AstraZeneca készítménye, amelyből az Európai Unió is bevásárolt. Ha a hamarosan befutó eredményeik jók lesznek, akkor akár év végére korlátozott mennyiségben elérhető lehet.

Versenyben van továbbá három különböző amerikai gyártó vakcinája, amelyek közül az egyik hasonlóan a Pfizeréhez, mRNS elven, a másik az AstraZenecájéhoz hasonlóan adenovírus vektor-technológiával működik. A harmadik lehetséges megoldás a fehérje-adjuváns vakcina, amely az immunrendszer reakcióját élénkíti.

A francia és a kínai gyártó fejlesztése pedig a hagyományos oltóanyagok elvén működik, azaz fertőzni nem képes vírusokat fecskendeznek a szervezetbe. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet