A Nobel- és Oscar-díjas művészek az Európai Unióhoz fordultak, hogy szankciókkal lépjenek fel Andrzej Duda kirekesztő kormányával szemben.

A művészek az európai politikai színtérre terelnék a lengyel homofóbia ügyét

„Aggódunk a lengyel demokrácia jövőjéért” – írta többek között a Booker- és irodalmi Nobel-díjas lengyel szerző, Olga Tokarczuk, Margaret Atwood, JM Coetzee, Ian McEwanSlavoj Žižek és Judith Butler abban a nyílt levélben, amelyhez több mint 70 neves művész csatlakozott. A lengyel LGBT+ közösség rendszerszintű elnyomásán felháborodott aláírók elítélik az egyre aggasztóbb mértéket öltő lengyelországi homo- és transzfóbiát, és sürgetik az Európai Unió beavatkozását.

Lengyelorszag Homofobia Ellen Level
Lengyel Lmbtq+ Tüntetők Varsóban / Fotó: Marta Bogdanowicz/East News/Rex/Shutterstock

Az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címzett nyílt levél a legnagyobb független lengyel lapban, a Gazeta Wyborczában jelent meg angol nyelven. (Ennek az újságnak a szerkesztősége fejezte ki magyarul szolidaritását az Indextől távozó újságírókkal.)

Az aláírók között olyan világhíres rendezőket találhatunk, mint Pedro Almodóvar, Yorgos Lanthimos, Mike Leigh, Luca Guadagninót, a Szólíts a neveden rendezőjét, vagy a lengyel Paweł Pawlikowskit. A színészek közül Ed Harris, Isabelle Huppert, Stellan Skarsgaard csatlakozott. John Banville, Sebastian Barry, Deborah Levy, Édouard Louis és Valeria Luiselli írók is fontosnak tartották az ügyet.

A kezdeményezést Tokarczuk másik két lengyel értelmiségi nővel, a filmrendező Agnieszka Hollanddal és a szociológus Agnieszka Graffal indította. A jobboldali-populista Jog és Igazságosság Pártja (PiS) élén álló Andrzej Duda köztársasági elnök idén júliusi újraválasztása után ugyanis felerősödtek a kormány és az állami média LMBTQ+ emberek ellen hangoló üzenetei.

31,5 milliárddal támogatja a lengyel kormány a zene- és a színházipart

A 400 millió zlotys (31,5 milliárd forintos) alapból az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények veszteségeinek akár 40 százalékát fedezhetik majd. A magáncégek és a civilszervezetek által működtetett intézmények esetében a támogatás a veszteség 50 százalékáig igényelhető. A segítséget elsősorban a zene és a színház területén tevékenykedő szervezeteknek szánják.

Duda 2015-ös hatalomra kerülése után az LMBTQ+ közösséget megillető emberi jogokat olyan ideológiának és külföldi mételynek bélyegezte, amely veszélyezteti a Lengyelország keresztény értékeit. Duda a 86%-ban római katolikusok által lakott országban a Családi Chartával kampányolt, amely betiltaná „az LMBTQ+ ideológia hirdetését az iskolákban és a közintézményekben”. Kilátásba helyezte az azonos neműek házasságának és gyermekvállalásának ellehetetlenítését.

A jelenlegi lengyel törvények értelmében az LMBTQ+ közösség ellen elkövetett erőszakos cselekmények nem minősülnek bűncselekménynek.

Nagy port kavart az is, hogy a lengyel önkormányzatok harmada LMBTQ+-mentes övezetnek nyilvánította magát, amelyre az Európai Unió úgy reagált, hogy hat melegellenes város esetében leállították a pénzügyi támogatás folyósítását.

Engedik tombolni a hazug propagandát

A levél egy aktivista, Margot esetét is idézi, akit idén nyáron két alkalommal is letartóztattak a hatóságok. Először azért, mert rátámadott egy férfire, aki homofób, gyűlöletkeltő szövegeket hirdetett a furgonja hangszórójából. Másodjára pedig „a vallásos érzület megsértése” és „középületek meggyalázása” címén, szivárványszínű zászlók kihelyezése miatt. Varsóban Margot előzetes letartóztatását követően, augusztus elején többszáz tüntető követelte szabadon bocsátását. A demonstráción 48 aktivistát letartóztattak.

No Title

Protecting fundamental rights of EU citizens doesn’t mean protecting fundamental rights of only western-european EU citizens. Hungarian LGBTQ community stands in solidarity with our Polish siblings, we suffer from the same radicalisation #PolishStonewall pic.twitter.com/6o9Muzxwb1

A levél úgy fogalmaz, hogy Margot tevékenysége „sem nem huliganizmus, sem nem provokáció, ahogyan azt a lengyel kormánypárti média terjeszti, hanem a homofób gyűlöletbeszéddel szembeni kétségbeesett ellenállás”, idézi a The Guardian.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Lengyelországban számos hasonló jármű járja a városokat, amelyek azt hirdetik, hogy a homoszexualitás egyenlő a pedofíliával, a melegek betegségeket terjesztenek, és veszélyeztetik a gyerekeket. Jogi eszközökkel nem sikerült megállítani ezt a gyűlöletpropagandát. A homofóbok elleni agresszív fellépés azért lett egyre gyakoribb, mert a kormánypárt mindezt elnézi, bűnbakként beállítva a szexuális kisebbséghez tartozókat, tekintet nélkül a polgárok biztonságára és közérzetére. Margot politikai fogoly, aki nem engedte, hogy megalázzák[/perfectpullquote]

– szól a levél szövege.

Az aláírók felszólítják a lengyel kormányt, hogy hagyják békén a szexuális kisebbségekhez tartozókat. Továbbá követelik az Európai Bizottságtól, hogy tegyenek azonnali lépéseket az európai értékek – egyenlőség, diszkrimináció-mentesség, a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása – védelmében. A szexuális kisebbségek jogai alapvető emberi jogok, amelyeket ennélfogva tiszteletben kell tartani.

Mexikóvárosban betiltották a konverziós terápiákat

Miközben egy éve a magyar sajtó a Coca-Cola plakátbotrányától volt hangos, néhány hónapja pedig a parlament megszavazta, hogy ellehetetlenítik a transzneműek jogait, jó tudni, hogy vannak még a szexuális kisebbségek jogait tiszteletben tartó helyek a nagyvilágban. Az LMBTQ közösség újabb győzelmeként fogható fel annak a jogszabálynak az elfogadása, amely Mexikóvárosban betiltotta a konverziós terápiák alkalmazását.

Magyarországon a Pride hónap kapcsán a napokban több önkormányzat is kirakta a szivárványszínű zászlót. A céljuk ezzel nem a provokáció, hanem hogy felhívják a figyelmet a kisebbségek elfogadásának fontosságára. A tavalyi zászlóégetőkhöz hasonlóan eddig három esetben távolították el a jelképeket szélsőjobb nézeteket valló elemek.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet