A Nobel- és Oscar-díjas művészek az Európai Unióhoz fordultak, hogy szankciókkal lépjenek fel Andrzej Duda kirekesztő kormányával szemben.

A művészek az európai politikai színtérre terelnék a lengyel homofóbia ügyét

„Aggódunk a lengyel demokrácia jövőjéért” – írta többek között a Booker- és irodalmi Nobel-díjas lengyel szerző, Olga Tokarczuk, Margaret Atwood, JM Coetzee, Ian McEwanSlavoj Žižek és Judith Butler abban a nyílt levélben, amelyhez több mint 70 neves művész csatlakozott. A lengyel LGBT+ közösség rendszerszintű elnyomásán felháborodott aláírók elítélik az egyre aggasztóbb mértéket öltő lengyelországi homo- és transzfóbiát, és sürgetik az Európai Unió beavatkozását.

Lengyelorszag Homofobia Ellen Level
Lengyel Lmbtq+ Tüntetők Varsóban / Fotó: Marta Bogdanowicz/East News/Rex/Shutterstock

Az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címzett nyílt levél a legnagyobb független lengyel lapban, a Gazeta Wyborczában jelent meg angol nyelven. (Ennek az újságnak a szerkesztősége fejezte ki magyarul szolidaritását az Indextől távozó újságírókkal.)

Az aláírók között olyan világhíres rendezőket találhatunk, mint Pedro Almodóvar, Yorgos Lanthimos, Mike Leigh, Luca Guadagninót, a Szólíts a neveden rendezőjét, vagy a lengyel Paweł Pawlikowskit. A színészek közül Ed Harris, Isabelle Huppert, Stellan Skarsgaard csatlakozott. John Banville, Sebastian Barry, Deborah Levy, Édouard Louis és Valeria Luiselli írók is fontosnak tartották az ügyet.

A kezdeményezést Tokarczuk másik két lengyel értelmiségi nővel, a filmrendező Agnieszka Hollanddal és a szociológus Agnieszka Graffal indította. A jobboldali-populista Jog és Igazságosság Pártja (PiS) élén álló Andrzej Duda köztársasági elnök idén júliusi újraválasztása után ugyanis felerősödtek a kormány és az állami média LMBTQ+ emberek ellen hangoló üzenetei.

31,5 milliárddal támogatja a lengyel kormány a zene- és a színházipart

A 400 millió zlotys (31,5 milliárd forintos) alapból az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények veszteségeinek akár 40 százalékát fedezhetik majd. A magáncégek és a civilszervezetek által működtetett intézmények esetében a támogatás a veszteség 50 százalékáig igényelhető. A segítséget elsősorban a zene és a színház területén tevékenykedő szervezeteknek szánják.

Duda 2015-ös hatalomra kerülése után az LMBTQ+ közösséget megillető emberi jogokat olyan ideológiának és külföldi mételynek bélyegezte, amely veszélyezteti a Lengyelország keresztény értékeit. Duda a 86%-ban római katolikusok által lakott országban a Családi Chartával kampányolt, amely betiltaná „az LMBTQ+ ideológia hirdetését az iskolákban és a közintézményekben”. Kilátásba helyezte az azonos neműek házasságának és gyermekvállalásának ellehetetlenítését.

A jelenlegi lengyel törvények értelmében az LMBTQ+ közösség ellen elkövetett erőszakos cselekmények nem minősülnek bűncselekménynek.

Nagy port kavart az is, hogy a lengyel önkormányzatok harmada LMBTQ+-mentes övezetnek nyilvánította magát, amelyre az Európai Unió úgy reagált, hogy hat melegellenes város esetében leállították a pénzügyi támogatás folyósítását.

Engedik tombolni a hazug propagandát

A levél egy aktivista, Margot esetét is idézi, akit idén nyáron két alkalommal is letartóztattak a hatóságok. Először azért, mert rátámadott egy férfire, aki homofób, gyűlöletkeltő szövegeket hirdetett a furgonja hangszórójából. Másodjára pedig „a vallásos érzület megsértése” és „középületek meggyalázása” címén, szivárványszínű zászlók kihelyezése miatt. Varsóban Margot előzetes letartóztatását követően, augusztus elején többszáz tüntető követelte szabadon bocsátását. A demonstráción 48 aktivistát letartóztattak.

No Title

Protecting fundamental rights of EU citizens doesn’t mean protecting fundamental rights of only western-european EU citizens. Hungarian LGBTQ community stands in solidarity with our Polish siblings, we suffer from the same radicalisation #PolishStonewall pic.twitter.com/6o9Muzxwb1

A levél úgy fogalmaz, hogy Margot tevékenysége „sem nem huliganizmus, sem nem provokáció, ahogyan azt a lengyel kormánypárti média terjeszti, hanem a homofób gyűlöletbeszéddel szembeni kétségbeesett ellenállás”, idézi a The Guardian.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Lengyelországban számos hasonló jármű járja a városokat, amelyek azt hirdetik, hogy a homoszexualitás egyenlő a pedofíliával, a melegek betegségeket terjesztenek, és veszélyeztetik a gyerekeket. Jogi eszközökkel nem sikerült megállítani ezt a gyűlöletpropagandát. A homofóbok elleni agresszív fellépés azért lett egyre gyakoribb, mert a kormánypárt mindezt elnézi, bűnbakként beállítva a szexuális kisebbséghez tartozókat, tekintet nélkül a polgárok biztonságára és közérzetére. Margot politikai fogoly, aki nem engedte, hogy megalázzák[/perfectpullquote]

– szól a levél szövege.

Az aláírók felszólítják a lengyel kormányt, hogy hagyják békén a szexuális kisebbségekhez tartozókat. Továbbá követelik az Európai Bizottságtól, hogy tegyenek azonnali lépéseket az európai értékek – egyenlőség, diszkrimináció-mentesség, a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása – védelmében. A szexuális kisebbségek jogai alapvető emberi jogok, amelyeket ennélfogva tiszteletben kell tartani.

Mexikóvárosban betiltották a konverziós terápiákat

Miközben egy éve a magyar sajtó a Coca-Cola plakátbotrányától volt hangos, néhány hónapja pedig a parlament megszavazta, hogy ellehetetlenítik a transzneműek jogait, jó tudni, hogy vannak még a szexuális kisebbségek jogait tiszteletben tartó helyek a nagyvilágban. Az LMBTQ közösség újabb győzelmeként fogható fel annak a jogszabálynak az elfogadása, amely Mexikóvárosban betiltotta a konverziós terápiák alkalmazását.

Magyarországon a Pride hónap kapcsán a napokban több önkormányzat is kirakta a szivárványszínű zászlót. A céljuk ezzel nem a provokáció, hanem hogy felhívják a figyelmet a kisebbségek elfogadásának fontosságára. A tavalyi zászlóégetőkhöz hasonlóan eddig három esetben távolították el a jelképeket szélsőjobb nézeteket valló elemek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.