A hírek szerint az orosz hatóságok két hónapon belül másodszor tartóztatták le Masha Alekhinát, a Pussy Riot tiltakozó kollektíva aktivistáját és központi tagját egy 2015-ben az Instagramon közzétett fotó miatt.

Náci szimbolizmus miatt tartóztatták le

MediaZona – az Alekhina és Nadya Tolokonnikova által 2013-ban, börtönből való szabadulásukat követően alapított független orosz média – szerint Masha Alekhinát hétfőn (február 7-én) vették őrizetbe. Egy Instagram-bejegyzésben arról számol be, hogy a rendőrség kint várakozott, miután az Alekszej Navalnij ellenzéki vezető támogatására szervezett, 2021. januári tüntetésen az „egészségügyi és járványügyi szabályok megsértéséről” szóló határozatnak megfelelően bejelentkezett a jogi szolgálatnál, írja a Dazed.

Alekhinát február 8-án 15 nap börtönbüntetésre ítélték „náci szimbolizmus propagandája” miatt. Tavaly decemberben vádat emeltek az aktivista ellen egy fotóval kapcsolatban, amelyet még 2015 májusában posztolt az Instagramon, és amely Alekszandr Lukasenko fehérorosz diktátort ábrázolta horogkeresztnek tűnő szimbólumokkal körülvéve. Társát, Lucy Shteint ugyanebben az időben vették őrizetbe hasonló vádak miatt.

Azt hiszem, a tavalyi év után senki sem kételkedik abban, hogy Lukasenka tiszta fasiszta. Ezért tiszta lelkiismerettel megyek a fogdába

– írta Alekhina december 15-i letartóztatására váró bejegyzésében.

A Pussy Riot tagjait, köztük Masha Alekhinát is többször letartóztatták már

A MediaZona most arról számolt be, hogy legutóbbi letartóztatásának középpontjában egy másik, 2015 májusában készült fotó áll. A három hidzsábot viselő fiatal nőt ábrázoló képen hindi írások és horogkeresztek láthatók, amelyeket a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség „az indiai kultúra hagyományos szimbólumaiként” címkézett. A szimbólumokat a híradók kiszerkesztették, hogy elkerüljék a további vádemeléseket.

Alekhina letartóztatása a Pussy Riot elleni „folyamatos letartóztatások” sorozatát követi, amely a csoport több tagját arra kényszerítette, hogy 2021-ben elhagyják Oroszországot.

Idén januárban a Pussy Riot tagjai, Nadya Tolokonnikova és Nika Nikulshina is reagáltak arra, hogy az orosz kormány „külföldi ügynöknek ” titulálja őket, ezzel is megpróbálva aláásni a kollektíva azon kísérleteit, hogy külföldről bírálják a regnáló kormányt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.