A fültisztítást rendkívül óvatosan kell végezni, a pálcika megfelelő használatára érdemes odafigyelni.

Érdemes többet megtudnod róla, hiszen maradandó károsodást okozhatsz a fülednek, mégpedig úgy, hogy észre sem veszed. 

Az nyilvánvaló, hogy ha túl mélyre dugjuk a fülünkben a pálcikát, akár a dobhártyát is kilyukaszthatjuk. Azonban nem ez az egyetlen veszélye a rendszeres használatának. Sokkal gyakoribb probléma, hogy ahelyett, hogy a fülzsírt eltávolítanánk vele, azt inkább még messzebb toljuk be a hallójáratba, ahol lerakódva akár elzáródást is okozhat.
Ennek következtében a dobhártya az előtte kialakuló fülzsír torlasz miatt kevésbé fogja a rezgéseket, azaz romlik a hallásunk. Pedig a fülzsír korántsem olyan szörnyű dolog, mint hisszük. A valódi szerepe az, hogy tisztán tartsa a fület. Távol tartja a rovarokat, a port és a különféle szennyeződéseket, melyek mind árthatnak a fülnek. A fülzsír egy kenőanyag a hallójáratban, ami megakadályozza a viszketést. Ha túl sokat tisztítod a füledet, éppen ezért viszketést tapasztalhatsz.

Kapcsolódó cikk

A viszketést pedig újra fültisztító pálcikával próbálod enyhíteni, ezzel ördögi körbe keveredsz. Pedig a fül pont azért viszket, mert nincs benne elég fülzsír! A fültisztító pálcika a hallójárat bőréről eltávolítja a fülzsírt és ezzel kiszárítja a bőrt, ami viszketni kezd. A fülzsír a baktériumoktól is véd, minél kevesebb van belőle a hallójáratban, annál nagyobb a fertőzések kialakulásának esélye.
Hogy mégis hogyan tisztítsd a füled? Az orvosok azt javasolják, hogy otthon magunknak soha ne tisztítsuk a füleinket. Bízzuk szakemberre, de legyünk tisztában azzal, hogy a szervezetnek megvan a maga természetes mechanizmusa a felesleges fülzsír eltávolítására. Mikor beszélünk vagy eszünk, az állkapocs mozgása elősegíti, hogy a felesleges fülzsír kikerüljön a külső hallójáratba. Onnan pedig vagy magától kiesik vagy zuhanyozás közben a víz mossa ki.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

meghalt-karsai-daniel-halalanak-oka

Szívszorító: Meghalt Karsai Dániel

Egy ország rendült meg. Negyvenhét éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Halálának hírét szombaton este testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Karsai Dániel majdnem

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.