Bebizonyosodott, amit az ASMR-videók szerelmesei már régóta állítanak: az ASMR csökkentheti a szorongást és segíthet a mentális problémák enyhítésében.

Eddig csak anekdotikus bizonyíték volt az ASMR pozitív hatásaival kapcsolatban

Az ASMR során bizsergő érzést tapasztalhatunk, amely általában a fejbőrön kezdődik, és lefelé halad a nyakon és a gerincen. Mindenki más: nem mindenki tapasztal ASMR-t (önkéntelen idegi választ) – egyesek kifejezetten utálják az ASMR-videókat –, és akik tapasztalják, azok között is gyakran más „kiváltó okok” vannak. Míg az üvegen lévő akril szögek beváltak egy személy számára, a mikrofont simogató sminkecset egy másik személy számára, írja a Dazed.

Az ASMR „bizsergést” gyakran javasolták olyan tünetek kezelésére, mint a stressz vagy az álmatlanság, de évek óta alig van több, mint anekdotikus bizonyíték az ASMR mentális egészségügyre gyakorolt pozitív hatásaira. Emberek milliói számoltak be arról, hogy az ASMR-videók hallgatása segített elfojtani a szorongást vagy megnyugvást hozott nekik, és ez sok ASMR YouTube-csatorna népszerűségéből is kiderül: az ASMR Darling több mint 2,5 millió feliratkozót gyűjtött össze, míg a Gibi ASMR majdnem négy millió. 

Most egy tanulmány megerősítette, hogy az ASMR valóban segíthet az emberek mentális egészségének megőrzésében: Charlotte Eid és a Northumbria Egyetem kutatói azt találták, hogy amikor önkéntesek megnéztek egy ötperces ASMR-videót, amely számos kiváltó tényezőt tartalmazott, az ASMR-t tapasztalók csökkent szorongásról számoltak be. A tanulmány azt is megállapította, hogy azok, akik szorongással és magasabb szintű neuroticizmussal küzdenek, nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg az ASMR-t.

A függőséggel küzdőknek is hasznos lehet

Az eredmények arra utalnak, hogy az ASMR beavatkozásként szolgálhat a neuroticizmusban vagy szorongásban szenvedő egyének számára. Dr. Craig Richard, az ASMR Egyetem alapítója és a Sleep Whispers podcast házigazdája elmondta a Dazednek: „Az ASMR-ről folyamatosan beszámoltak arról, hogy segít az embereknek ellazultabbnak, kevésbé stresszesnek és könnyebben elaludni” – mondja. “Még a súlyos szorongásos és álmatlanságban szenvedők is beszámolnak az ASMR előnyeiről.”

Dr. Richard az is elmagyarázta, hogy az ASMR segíthet a függőséggel küzdőkön: „A függőség leküzdése gyakran magában foglalja a stressz és az álmatlanság fő elvonási tüneteit: az ASMR segíthet enyhíteni ezeket az elvonási tüneteket.”

Nyilvánvaló, hogy az ASMR régi rajongói már évek óta használják önnyugtatásra, és ezek az eredmények nem jelentenek meglepetést senki számára, aki átélte már az ASMR-bizsergést. De most tudományosan is bebizonyosodott, hogy valójában semmi különös abban, ha valaki elalszik, miközben hallgatja, ahogy valaki felvág egy papírdarabot.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet